Vandaag bespreek ik geen kookboek, maar een culinaire gids die morgen (16 mei 2018) verschijnt. Als echte noorderling (geboren in Friesland, lang gewoond in Groningen en nu al flink wat jaren inwoner van Drenthe) keek ik erg uit naar deze gids geschreven door Jacques Hermus. Iedere zaterdag lees ik ‘Buiten de Deur’, de restaurant recensies van Hermus in het Dagblad van het Noorden. Altijd eerlijk en kritisch, zonder erop uit te zijn een restaurant eigenaar of chefkok volledig onderuit te halen. Ik lees de stukken met plezier en ga voor een restaurantbezoek graag af op Hermus’ mening.

In ‘Het Heerlijke Noorden’ heeft Jacques Hermus de drie Noordelijke provincies culinair in kaart gebracht. Hier horen uiteraard ook de waddeneilanden bij en daar begint het boek mee. Je leest eerst wat over het eiland en vervolgens is er een adressenlijst opgenomen met culinaire places to go als je het eiland bezoekt. Op Vlieland drink je Vlielander kruidenbitter of vliekeur van slijterij De Branding en bezoek je het beste strandpaviljoen van Nederland: Strandpaviljoen ‘t Badhuys. Op Terschelling wordt relatief veel van ‘eigen’ (zee)bodem gegeten en op Ameland moeten heel wat monden gevuld worden want het eiland wordt jaarlijks overspoeld door een half miljoen toeristen. Op Schiermonnikoog waart de geest van Jan Fischer nog altijd door Hotel van der Werff en koop je allerhande lekkers voor ‘s avonds bij de tent bij Eet- en Drinkwinkel Vrouwe Jakoba.

Dan het vaste land. Van de drie provincies is een kaartje opgenomen waarop de grote plaatsen staan. Ernaast een index van alle adressen die zijn opgenomen in het boekje. Het was een handige toevoeging geweest als met nummertjes of letters in het kaartje was aangegeven waar de adressen zich precies bevonden, maar dat is helaas niet het geval. In Friesland komt de beste oranjekoek van Bakkerij Marten Boonstra in Akkrum en is het in Heerenveen bij Grandcafé ‘t Gerecht goed toeven. In Groningen kun je voor de beste Italiaanse delicatessen terecht bij Ariola en vind je goede vis bij Proeflokaal ‘t Ailand / De Goede Vissers in Lauwersoog. In Drenthe onder meer een vermelding voor Joop Zwiep, van wie ik al heel wat jaartjes samen met mijn kookclub kookles krijg en natuurlijk moet je eens gegeten hebben bij De Gaffel in Valthe.

Tip van Flip voor liefhebbers van goed en lekker eten: plan ieder jaar een weekendje (of weekje) weg naar Noord-Nederland. Koop dit boekje en bezoek zoveel mogelijk adresjes.

Bekijk op bol.com

Het Heerlijke Noorden – Jacques Hermus – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059567795 – € 19,99