Volgens het boekje Yoghurt eten Nederlanders 38 liter yoghurt per persoon per jaar. Dat is dan inclusief vla. Persoonlijk vind ik dat vla iets heel anders is dan yoghurt, maar goed, 38 liter. We slobberen dus heel wat yoghurt weg zo in een jaar. Het grootste deel zal ongetwijfeld als ontbijt zijn, als tussendoortje of als toetje. Veel verder komen we niet. De oprichters van Yoghurt Barn willen daar verandering in brengen en zodoende schreef men dit boekje.

We krijgen eerst een overzicht van de verschillende soorten yoghurt die er zijn. Daarna volgen de hoofdstukken Ontbijt, Lunch, Tussendoor en Dessert. Er zijn zeker een aantal recepten waarin de yoghurt anders gebruikt wordt dan je waarschijnlijk gewend bent. Maar een vrij groot deel van het boekje draait toch ook weer om ontbijt en tussendoortjes. Eigenlijk kun je dit boekje beter een bron van inspiratie noemen dan een kookboekje.

Niettemin staan er lekkere recepten in. Gegrilde nectarines met hangop, Cappuccinosmoothie, Frisse eiersalade met hangop en bieslook, Walnoten-kruidkoek met banaan en yoghurt, Overnight oats met pindakaas. In dit laatste recept stond een, voor mij, totaal nieuw ingrediënt. Pindakaaspoeder. Sporters en mensen die superfood een warm hart toedragen bleken het te kennen. Zo leert een mens toch iedere keer weer wat bij.

Liefhebbers van yoghurt zullen dit een heel aardig boekje vinden met voldoende inspiratie om er een lange tijd plezier van te hebben.

Yoghurt – Yoghurt Barn – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000353835 – € 15,00

Bekijk op bol.com