De nieuwe jonger culinaire generatie is uitgebreid met Sara Shawkat. En die nieuwe culinaire generatie timmert behoorlijk aan de weg met prachtige kookboeken zoals NOOMI met daarin recepten uit de Iraakse keuken zoals je die niet eerder zag. Want je denkt wellicht dat de Iraakse keuken niet zo heel veel zal verschillen van andere keukens in het Midden-Oosten. Dat dacht ik ook. Maar niets is minder waar. Slechts af en toe zie je een recept waarvan je denkt dat het lijkt op een gerecht dat je al eerder zag in andere boeken. Maar … we lopen op de zaken vooruit. Even bij het begin beginnen.

Sara Shawkat komt uit Irak en is afgestudeerd psycholoog. Ze deed 10 jaar over de studie en stapte een maand na haar afstuderen de culinaire wereld in. Dat lag wel voor de hand want al tijdens haar studie kookte ze de sterren van de hemel terwijl haar medestudenten al blij waren met een verse krentenbol of een kant en klaar maaltijd. NOOMI begint met een voorwoord van Noor Shawkat, de zus van Sara. Daarna neemt Sara het over en vertelt over zichzelf, haar leven en ambities en uitgebreid over de Iraakse keuken, ingrediënten, cultuur en eetgewoontes. Beide dames schrijven op een zodanige leuke en boeiende wijze dat je direct denkt: “Doe daar maar een boek van”. Want laten we eerlijk zijn. Sara is geboren in Irak, opgegroeid in Zwolle, ze studeerde in Amsterdam en gaat regelmatig terug naar Irak. Stof tot schrijven genoeg.

We zullen het voor nu houden bij NOOMI en de recepten. Er is voldoende te lezen en te leren in NOOMI want Sara heeft bij ieder recept een leuke en interessante inleidende tekst. Ze heeft een uitgesproken mening en is recht voor zijn raap. Dat schijnt normaal te zijn in Irak. In Rotterdam trouwens ook maar dat is weer een ander verhaal. Ook houdt ze van de traditionele gerechten en echt experimenteren met geheel nieuwe manieren van koken zie je dan ook niet echt. Het is zoals het is en het hoort zoals het hoort en daarmee basta.

Nou ja, hier en daar heeft ze zeker een eigen stijl ontwikkeld maar het is en blijft de Iraakse keuken en daar worden geen concessies gedaan. De ingrediënten die gebruikt worden zul je, zeker als je buiten de randstad woont, veelal online moeten aanschaffen. Ik ben blij met de recepten waarin noomi basra (zongedroogde limoenen) gebruikt worden want die zijn niet alleen goed verkrijgbaar op het internet maar ze zijn ook heerlijk in een stoofschotel. Dat geldt voor meer zaken dus wie echt eens uit wil pakken en een echte Iraakse maaltijd op tafel wil zetten kan voorlopig vooruit.

We gaan eens kijken naar de recepten. Eigenlijk moet je eerst pagina 75 lezen want daar leren we een bijzondere manier van het koken van basmatirijst. Een zonder het afmeten van een bepaalde hoeveelheid water. Het ziet er zeer smakelijk uit en het is zeker het proberen waard. Dat eet je dan bijvoorbeeld bij Tepsi Beetinjaan, een aubergine-ovenschotel. Of bij een lamsstoof met gedroogd fruit die er zeer smakelijk uitziet. Net als de tuinbonen-dillerijst die op tafel komt bij gegrilde vis. We maken een cannellinibonenstoof die een beetje lijkt op witte bonen in tomatensaus maar die toch heel anders is. Masgouf is het nationale gerecht van Irak en is een gegrilde vis in tamarindesaus. Zo gaat het maar door. Het ene gerecht is nog lekkerder dan het andere.

Ergens moet er een einde komen aan een recensie. Ook al is er nog zoveel te vertellen over een boek. Je moet een keer een punt zetten. Voor die laatste punt gezet wordt nog even dit. Noomi is een drankje dat Sara bedacht heeft en dat inmiddels een succes is. Het is te koop bij o.a. Crisp.
De nieuwe jonge culinaire wereld heeft Sara Shawkat in de armen gesloten. Dat zie je aan de mensen waar ze mee omgaat en dat heeft o.a. tot gevolg dat ze Elza Jo Tratlehner heeft weten te strikken als fotograaf voor NOOMI. Dat geeft het boek net dat beetje extra pit en sfeer. In het inkijkexemplaar zie je wat voorbeelden van recepten en foto’s.

Schaf het kookboek NOOMI aan het laat je ook overdonderen door de bijzondere en unieke Iraakse keuken van Sara Shawkat. Een veelbelovend debuut.

Vol Sara hier op Instagram.

NOOMI | Sara Shawkat
Fontaine Uitgevers | €33,99
ISBN 9789464041163