Tim Anderson behoeft geen introductie meer. Liefhebbers van de Japanse keuken kennen hem vast en zeker. Want Tim Anderson kun je gerust een autoriteit noemen als het om de Japanse keuken en cultuur gaat. Bowls & Bento is zijn zesde kookboek en deze keer leren we Tim Anderson kennen als een man die graag met weinig moeite een eenvoudig Japans gerecht op tafel zet. Hij noemt zichzelf een beetje lui en gemakzuchtig als het om koken gaat. Toen hij nog in Japan woonde kwam hij graag en vaak bij een ‘conbini’. Dat zijn kleine buurtsupers waar ze van alles verkopen maar vooral lekker eten van uitstekende kwaliteit. Je kunt er 24/7 terecht en naast eten kopen kun je er ook je bekeuring betalen of andere administratieve zaken regelen. Ze zijn van alle markten thuis. In Japan zijn er meer dan 50.000 conbini’s. Tim Anderson beschrijft ze uitgebreid en je zou willen dat je zo’n buurtsuper had.
Nu hij terug is in Engeland en met heimwee aan Japan denkt, moet Tim Anderson zelf de keuken weer in. Hij besloot van zijn koelkast een kleine conbini te maken door hem te vullen met allemaal voorgesneden en vooraf klaargemaakte ingrediënten waarmee hij in hele korte tijd een Japans gerecht kon samenstellen. Vaak serveer je zo’n Japans gerecht in een bowl. Neem je het mee voor onderweg dan maak je een bento (lunchbox).
Een aantal hoofdstukken van Bowls & Bento geven uitgebreid uitleg over bowls en bento’s en over het samenstellen ervan. En ook leren we van alles over hoe een Japanse maaltijd eruitziet. Er valt dus veel te lezen alvorens we gaan koken.
Vanaf pagina 29 gaan we aan de slag om onze eigen conbini-keuken te maken. Bij het doorbladeren zie je direct aan de recepten en de ingrediënten dat je eerst naar een goed gesorteerde Aziatische supermarkt zult moeten. Heb je die niet in de buurt dan is online alles te vinden. Ik kwam ingrediënten tegen waar ik nog niet eerder van gehoord heb en die bij het opzoeken op internet makkelijk verkrijgbaar bleken. Zelfs bij de supermarkt. Zoals umeboshi-pasta. Ook wel Japanse pruimen genoemd die zijn ingelegd en gedroogd. Het is natuurlijk erg leuk om nieuwe dingen te ontdekken als het om koken gaat.
Maar er zijn genoeg recepten waar je alle ingrediënten wel van zult kennen.
Tim Anderson is dol op zijn magnetron en gebruikt hem bij voorkeur voor het koken van groente. Op die manier blijven de groenten mooi van kleur en textuur. In de recepten wordt precies uitgelegd hoe je de desbetreffende groente kookt in de magnetron. Heb je die niet dan is een pan natuurlijk ook prima.
Als er een alternatief is voor een niet zo makkelijk verkrijgbaar ingrediënt dan zie je dat in het recept. Tot mijn verrassing staat er tussen alle authentieke Japanse recepten ook het recept voor spaghetti Napoletana. Maar dan wel met Japanse worstjes. Die je overigens prima kunt vervangen door oer-Hollandse knakworstjes. Het recept is in het boek opgenomen omdat het in Japan erg populair is als onderdeel van een kindermenu.
De meeste gerechten kun je de hele dag door eten. Zelfs als ontbijt. We zien heerlijke dingen als ramentoppingsalade met een dressing van geroosterde knoflook en sesam, een friszure komkommer-radijssalade, gerookte zalm en zeewierrijst, gestoofde makreel met uien en gember en een stoofpot van kip en wortelgroente. Je krijgt bij alle gerechten ook te horen hoelang je het in de koelkast kunt bewaren en of het in te vriezen is en hoe je het weer opwarmt als dat al nodig is.
Aan het einde van het boek somt Tim Anderson de titels van zijn vorige boeken op in de volgorde van beste naar slechtste. Als hij dat nog een keer doet dan kan Bowls & Bento bovenaan staan als zijn beste boek tot nu toe. Een aantal recepten kun je zien in het inkijkexemplaar.
Bowls & Bento | Tim Anderson
Good Cook | €29,95
ISBN 9789461432919