De vega en vegan trend is niet meer weg te denken. Er verschijnen maar liefst vijf nieuwe vegan kookboeken deze maand mei. We stellen ze aan je voor in de rubriek Gespot.

Reeds verschenen is De groene barbecue van Rukmini Iyer die je wellicht nog kent van De wereldse bakplaat. In De groene barbecue laat bestsellerauteur Rukmini Iyer haar creativiteit los op de lekkerste en origineelste gerechten voor op de barbecue. De 75 recepten zijn opgedeeld in vegetarische en vegan gerechten, dus voor iedereen zit er wel een nieuwe favoriet bij. Van spiesjes met ananas, halloumi en munt tot auberginegeitenkaasburgertjes en van salade met groene asperges tot perziken met amandel en rozemarijn. Snijd de ingrediënten, leg ze op het rooster en laat de barbecue het werk doen.

Volgende week verschijnt het volgende vegan boek namelijk Vegan summer van Milou van der Will.
Move over, jij suffe wortelspies. Het is tijd voor een upgrade van de vegan barbecue. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sappige, Koreaanse tempehburger? Een kruidige kebabspies van koningsboleet? Of een smokey tofuburger geserveerd met een Japanse watermeloensalade? Stook het vuur maar op en verras je familie en vrienden, vegan én verstokte vleeseters, met fantastische plantaardige gerechten voor op en bij de barbecue. In ‘Vegan Summer’ laten we de saaie shaslick en gegrilde maïskolf definitief achter ons en storten we ons op heerlijke hoofd- en bijgerechten die iedereen verrassen. Van een kimchidog en ‘net-echt-kipsateh’ tot en met gegrilde ananas met pittige dip en geroosterde tandoori-bloemkool. Van smakelijke bijgerechten als ingelegde rodekoolsla met sojasaus en een aardbeiensalade met muntvinaigrette tot mango-crumble toe. Maak je eigen sauzen als Koreaanse ketchup of ‘pindasaus in 3 minuten’ en proost met een grapefruit gin-tonic. Met ‘Vegan Summer’ organiseer je voortaan moeiteloos een plantaardige barbecue.

De dag daarna is het tijd voor Be more vegan van Niki Webster.
Dit is hét boek voor beginnende (jonge) vegans! Vegan is geen trend, maar een nieuwe manier van eten. Maar je wilt natuurlijk wel lekker en gevarieerd eten en zorgen dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Be more vegan legt alles uit over veganisme en hoe je zo gezond en leuk mogelijk plantaardig leeft. Minstens zo belangrijk zijn de 50 heerlijke recepten. Van ontbijtrepen met banaan en zomerfruit tot mini-flatbreadpizza’s en van quesadilla’s met zoete aardappel, champignon en mais tot karamel-chocopuddinkjes; once you go vegan, you never go back!

En op 20 mei verschijnt Vegan voor iedereen van De Groene Meisjes alias Merel Wildschut.
Dat vegan koken heel lekker en gezond en bovendien makkelijk én betaalbaar kan zijn, bewijst Merel Wildschut al zo’n tien jaar op het succesvolle blog De Groene Meisjes.
Naast zo’n vijftig nieuwe recepten vind je in Vegan voor iedereen ook de top-10 Groene Meisjes-favorieten. Linzensoep natuurlijk, maar ook risotto met paddenstoelen, gnocchi uit de oven, taco’s met jackfruit, chocolademousse en American cookies. Alles van ontbijtjes, soepen en ovenschotels tot nagerechten, drankjes en de lekkerste tussendoortjes. Voor de vele vegan fans, flexitariërs, groentelovers, nieuwsgierige beginners en iedereen met vegan familie of vrienden.

Tot slot noemen we nog Veggie of vegan, supersnel van Kristin Leybaert en Miki Duerinck. Hierover is nog geen verdere informatie beschikbaar dan dat het boek meer dan 70 snelle en eenvoudige recepten bevat.

Dat wordt nog moeilijk kiezen deze maand.

Op Kookboekennieuws recenseren we met liefde en aandacht recent verschenen culinaire uitgaven. Omdat we ze niet allemáál kunnen bespreken, maar het kookboek zo veel mogelijk onder de aandacht willen brengen, vind je in de rubriek Gespot informatie over boeken die net uit zijn.