Wie niet direct weet wie Sanne Vogel is hoeft alleen maar haar foto te zien en dan herken je haar direct. Sanne is een bekende actrice, filmmaker, schrijfster en regisseuse die al heel wat prijzen heeft gewonnen. Nu is haar eerste vegan kookboek verschenen onder de titel De vier seizoenen van Vogel. De titel verklapt al dat de indeling van de hoofdstukken volgens de seizoenen is. Want dat is belangrijk volgens Sanne. Net als het gebruik van lokale producten. Na een paar inleidende hoofdstukken over ingrediënten, basismaterialen en basisrecepten volgen de hoofdstukken over de vier seizoenen. En tenslotte zijn er nog twee hoofdstukken met de titels Altijd en Soms.

Tussen de recepten door maken we ook kennis met de lokale leveranciers en krijgen we uitgebreide informatie met betrekking tot hun producten. Om alle gerechten te kunnen maken zul je soms eerst naar de natuurwinkel of toko moeten om wat speciale ingrediënten aan te schaffen. Wie niet in een stad als Amsterdam woont zal wellicht niet altijd aan de juiste ingrediënten kunnen komen. Maar gelukkig is het overgrote deel van de recepten voor iedereen prima te maken. In de lente maken we o.a. een asperge-meiknolrisotto of een tajine met lentegroenten. In de zomer is het smullen van pasta pesto met gegrilde trostomaatjes of een verrukkelijke vleestomatentaart. De gewokte zwavelzwam met morning glory (een Vietnamese groente) is typisch zo’n gerecht dat alleen voor mensen in de grote stad met speciaalzaken is weggelegd.

In de herfst genieten we van een gepofte en gegrilde koolrabi met gerookte-uiencompote en in de winter maken we een platte taart met kastanjepuree en truffelaardappel. In het hoofdstuk Altijd staat een gewokte Chinese kool met gepofte knoflook. Tenzij je liever kimchi-gyozadumplings maakt. In het hoofdstuk Soms zien we een curry en een kokoskaramel-pindataart. De titels van deze hoofdstukken slaan op het feit dat je soms ingrediënten toch van ver haalt. Die eet je niet altijd maar af en toe. Juist vanwege die kilometers. Maar zelfs dan kun je betere keuzes maken i.p.v. zomaar wat in je mandje te stoppen.

De vier seizoenen van Vogel is een boek voor doorgewinterde vegans en eters die meer willen dan een simpele snelle maaltijd. Veel van de gerechten zul je in het weekend, als er wat meer tijd is om te koken, maken. Andere zet je ook doordeweeks snel op tafel.  Een uitgebreid register op ingrediënt sluit het boek af.

De vier seizoenen van Vogel | Sanne Vogel
Fontaine Uitgevers | € 32,–
ISBN 9789464040340