Chef met lef van Nigel van der HorstBij het vluchtig doorbladeren van het boek Chef met lef zou je wellicht te snel de conclusie trekken dat het boek van Nigel van der Horst alleen voor moderne jonge mensen is. Je ziet een nogal hippe (bestaat dat woord nog?) kok met veel tattoes, lang haar en een lichaam dat duidelijk meerdere keren per week richting sportschool gaat. Zijn medeschrijver en diëtist Jonathan Klaassen ziet er al net zo uit in een spijkerbroek met meer scheuren dan stof. Kortom, beide heren zijn van deze tijd.

Laat je niet bedotten en oordeel niet te snel. Deze twee jonge mannen weten meer van voeding dan de doorsnee hippe blogger die zich verliest in allerlei voedselhypes. Want aan voedselhypes doet Nigel niet. Hij heeft zich, samen met Jonathan, verdiept in goede voeding en hij is tot de conclusie gekomen dat je gewoon alles kunt eten zonder jezelf iets te ontzeggen. Omdat hij ook graag fit en gezond blijft is het wel belangrijk om een goede balans te vinden tussen de voedingsstoffen die je binnenkrijgt en beweging. Heb je die truc eenmaal door dan hoef je nooit een dieet te volgen. Dan blijft je lichaam vanzelf in een goede conditie.

Het boek Chef met lef is een mix van erg lekkere en gezonde recepten, inspirerende woorden van Nigel en informatieve stukken van Jonathan. In gesprekken tussen die twee worden veel vragen beantwoord die je wijzer maken als het gaat om voeding, bewegen en balans. Dit is niet alleen een kookboek maar zeker ook een boek dat inspireert om een gezondere manier van leven na te streven zonder dat je jezelf iets hoeft te ontzeggen.

Naast alle tips en informatie die door het hele boek te vinden zijn kijken we natuurlijk naar de recepten. Die zijn verdeeld over de hoofdstukken Salades, Pancakes, Burgers, Pizza’s, Quesadilla’s, Everyday Meals en Out of the oven. De manier waarop de recepten en foto’s op de pagina’s worden weergegeven is prachtig. Overigens moet dan nog even vermeld worden dat Nigel ook fotograaf is en alle foodfoto’s zelf maakt.

De foto’s laten al zien hoe overheerlijk de gerechten zijn. Lemony ginger pancakes of Asian fish sticks. Teriyaki chickenburger with spicy hot of Banana-choco-cinnamon cupcakes. Het kan allemaal niet op. Of liever gezegd, het zal vast allemaal tot de laatste kruimel op gaan. En omdat het allemaal in balans is mag dat ook.

Een mooi boek met veel interessante informatie en geweldige recepten. Ook voor mensen die de balans tussen lekker, gezond eten en bewegen al gevonden hebben.

Bekijk op bol.com

Chef met Lef – Nigel van der Horst – Luitingh-Sijthoff – ISBN 9789024577590 – €20,–