Alan Rosenthal is geen onbekende in de culinaire wereld. Hij doet echt van alles. Meer daarover kun je lezen op zijn website.
En nu is zijn eerste kookboek verschenen en wel onder de titel Foolproof – Uit één pan en die titel vertelt je direct wat je kunt verwachten. Je hebt voor de 60 recepten, die niet kunnen mislukken en die iedereen kan maken, twee soorten pannen nodig. Een diepe pan en een ondiepe pan. Ze moeten een dikke bodem hebben en zowel op het vuur als in de oven kunnen. En iedereen heeft tegenwoordig toch wel een (gietijzeren) braadpan in huis? Als ze niet precies de afmetingen hebben die Alan opgeeft dan mag je van hem rustig experimenteren met andere afmetingen.

Na een korte inleiding met wat tips gaan we al snel de keuken in. We beginnen met het hoofdstuk Alles in de pan. Allemaal snelle en eenvoudige gerechten voor de dagen dat je weinig tijd hebt. Dan gaan we naar Van het vuur. De pan gaat op het fornuis en alle gerechten zijn in maximaal 45 minuten klaar. In het hoofdstuk Vol met granen zien we van alles; van rijst tot boekweitpilav tot risotto uit de oven. En er zijn ook een paar gerechten die niet misstaan op een etentje met vrienden. Zoals de Op Koreaanse wijze gebakken zalm met zoetpittige aardappels en bimi. Geloof het of niet maar zelfs voor dit gerecht heb je maar één pan nodig. Dan zijn er nog de gerechten uit Slow die duidelijk voor het weekend zijn. Ze kosten iets meer tijd om te bereiden en hier en daar is het ook fijn om er aardappels of rijst bij te serveren. Het is duidelijk welke recepten we zullen treffen in Uit de oven. De recepten komen van over de hele wereld. In het laatste hoofdstuk Zoet en verleidelijk zien we heerlijkheden als Ban Chang Kuih (een dikke pannenkoek) met geroosterde pinda’s en chocola en een kokos-mango-ananascake (met rum) waar het water je van in de mond loopt.

Het is allemaal even verleidelijk en vooral internationaal. Van Ghanese kipstoof met pinda’s tot Stoofvlees met donker bier, sinaasappel en wortelgroente. Of Piëmont-paprika’s met makreel en Thaise zalmcurry met zoete aardappel en babymais. De receptuur is heel duidelijk en nergens zien we moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Bij ieder recept zie je direct voor hoeveel personen het is, welke pan je nodig hebt en of het op het fornuis of in de oven (of beide) gemaakt wordt. De smulfoto’s van Rita Platts laten het eindresultaat zien.

Foolproof – Uit één pan is het ideale kookboek voor mensen die een hekel hebben aan afwassen maar die wel erg lekker willen eten. En niet te vergeten is het ook een geweldig boek voor mensen met een kleine keuken. Meer dan een gaspit of inductieplaat en een oven heb je niet nodig. Je kunt een aantal van de recepten zien in het inkijkexemplaar.
Voor een plezierige prijs krijg je een prima bruikbaar kookboek. Leuk cadeau voor de feestdagen ook.

Foolproof – Uit één pan | Alan Rosenthal
Becht | €17,99
ISBN 9789023016762