Op vakantie is het soms een beetje behelpen maar Meals in minutes gaat uitkomst bieden. Ken je dat? Koken op een wankel butagasstelletje met een of twee pitten of een keuken die slechts één fatsoenlijke kook- en bakpan of mes bevat? Geen paniek want het nieuwste kookboek van Donal Skehan (ook wel de nieuwe Jamie Oliver genoemd) belooft 90 simpele voedzame maaltijden.

Meals in minutes

De meesten van ons willen tijdens de zomervakantie vooral genieten. Uitgebreid koken kan thuis wel weer. Bovendien heb je niet altijd de beschikking over een goede uitrusting. Meals in minutes laat zien dat je zelfs met 1 pan, weinig ingrediënten en een half uurtje tijd een geweldige maaltijd op tafel kan zetten.

Er mag zelfs gesjoemeld worden met voorgekookte rijst, kant-en-klare hummus en gegaarde kip bijvoorbeeld. Nee geen pakjes en zakjes maar wel zo-klaar soep met verse tortellini of pizzabodems die je rijkelijk belegt met verse groenten. Voor de cashewkip kun je volstaan met alleen een wok of grote braadpan als je panklare roerbakgroenten en voorgekookte eiernoedels gebruikt.

De reden voor Meals in minutes was trouwens geen vakantie maar de verhuizing van Londen naar Los Angeles en de komst van zoontje Noah. Ernstig tijdgebrek gecombineerd met tijdelijke huisvesting leidde tot een nieuwe maaltijdroutine met als sleutelwoorden simpel, snel en voorbereid.

Een oven is natuurlijk superhandig om het werk voor je te doen: voorbereiden, in de oven schuiven en relax. Bij de bloemkool met kaas meets mac & cheese gaat alles in 1 pan en vervolgens nog even onder de grill. De pot roast staat 2 uur in de oven voordat je de aardappelen en groenten er bij doet. Nog een half uur en je kunt aan tafel.
Met een lijst basisingrediënten in de voorraadkast (dat lijstje krijg je van Donal, net als een overzicht met basis keukenuitrusting), en een handvol verse ingrediënten maak jij ook in een sneltreinvaart de lekkerste gerechten. Dat bewijst Ching’s 3-cup kip en de salade van warm gerookte zalm & aardappel. Echt eerlijk snel eten oftewel fast food.

Eigenlijk is Meals in minutes altijd een aanwinst in de keuken of je nu straks weer druk-druk-druk aan het werk bent, moet koken met minimale middelen of je draai moet vinden in je studentenkeuken.

Bekijk op bol.com

Meals in minutes – Donal Skehan – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046824818 – €25,99