Blauw‘Samen met familie genieten van goed eten is belangrijk in de Indonesische cultuur’ schrijft Meta van den Boomen in het voorwoord van Blauw – Authentieke Indonesische gerechten.

Meta van den Boomen werkt bij restaurant Blauw in Utrecht en stelde dit boek samen uit gerechten die in het restaurant geserveerd worden. Ze herschreef ze voor de thuiskok want een pan rendang voor tachtig is toch echt wat anders dan voor vier. Authentieke Indonesische gerechten dus, met af en toe een beetje Indisch (vernederlandste Indonesische gerechten). De Indonesische keuken staat bol van de smaak en al die smaken moet je op subtiele wijze zo op elkaar afstemmen dat het geheel klopt. Dat valt beslist niet mee, maar met dit handboek moet het iedereen thuis kunnen lukken.

Meta van den Boomen begint met wat uitleg over veelgebruikte ingrediënten en hoe je die moet behandelen. Ze draagt ook alternatieven aan voor het geval je iets niet mocht kunnen vinden. Daarna een kort stukje over kooktechnieken en een stukje over het samenstellen van een rijsttafel, wat overigens onder de noemer Indisch en niet onder authentiek Indonesisch valt. Daarna gaan we zelf sambal maken, een veel gebruikt ingrediënt. Sambal Ulek, Sambal Peteh, Sambal Tempeh, Sambal IJo, Sambal Tomaat en Sambal Manis. Ieder met een eigen smaak en geschikt voor verschillende gerechten.

De hoofdstukken zijn onderverdeeld naar soort. Zo is er een hoofdstuk over snacks met onder andere Pangsit Goreng en Lumpia Tahu. Er is een hoofdstuk over soepen, eentje met vegetarische gerechten en eentje over vlees,  met bijvoorbeeld Daging Rendang. Ook vis en zoet komt aan bod en uit het hoofdstuk saté heb ik – als testrecept – de Sate Babi Madu gemaakt. Een gerecht waarvoor je in blokjes gesneden speklappen marineert in een zout/zoete marinade met onder andere anijs. Varkensvlees en anijs zijn goede vriendjes en het gerecht was dan ook bijzonder smakelijk. Het is ook allemaal geen hogere wiskunde meer dankzij Meta van den Boomen. De recepten kloppen en zorgen voor een juiste balans van smaken. Als je de receptuur volgt, hoef je zelf alleen nog maar tijd en liefde toe te voegen voor een smakelijke familiemaaltijd.

Een bezoek aan Blauw schrijf ik op mijn to-do lijstje maar voor nu red ik me prima met Blauw – Authentieke Indonesische gerechten.

Bekijk op bol.com

Blauw Authentieke Indonesische Gerechten – Uitgeverij Terra – ISBN 9789089897756  – € 25,99