Nino Zoccali is een Australische topkok van Italiaanse afkomst met twee prachtige restaurants in Sydney en hij is helemaal gek van pasta, olijven en olijfolie. Hij schreef het kookboek Pasta Artigiana. De betekenis van Artigiana is Ambachtsman en dat is Nino Zoccali zeker. Ieder hoofdstuk begint met een stukje geschiedenis of achtergrondinformatie.

Maar waar het om gaat zijn natuurlijk de recepten. Zoals de cover zegt staat dit boek vol met eenvoudige en bijzondere Italiaanse pastarecepten. En dat is helemaal waar. Veel recepten zijn ook door beginnende koks heel goed te maken.
Een deel van de recepten vergt wat meer ervaring in de keuken. Hier en daar komen we  ingrediënten tegen die je niet zomaar bij de supermarkt in je wagentje gooit. Maar daar is altijd wel een alternatief voor te bedenken.
Achterin het boek vinden we een hoofdstuk over het zelf maken van pasta, gnocchi en sauzen; gewoon maar ook bijzonder pastadeeg zoals met ei en kastanje of pastadeeg met brandnetel.
Er zijn ook recepten met pasta of gnocchi als nagerecht en daar zie je recepten die je in je stoutste dromen niet had kunnen bedenken en die nog makkelijk te maken zijn ook. Macaroni met walnoten, suiker, honing en chocola bijvoorbeeld.Dit is een boek om eindeloos in te bladeren, te lezen en vooral om uit te koken. We komen o.a. de volgende recepten tegen: Romaanse gebakken gnocchi met in rode wijn gestoofde lamsnek en zwarte schorseneren,  ravioli gevuld met doperwtjes in gorgonzolaroom en bruine boter, eastarol gevuld met gebakken bloemkool en ricotta.
Of wat te denken van van spinaziepasta met Modenese saus, mama’s spaghetti met gesmoorde kippendij en een saus van tomaat en rozemarijn, Apulische tagliatelle met verse en gedroogde tuinbonen, droge gezouten ricotta, peterselie, munt en basilicum. En zo gaat het maar door. Het is een grote hardcover met adembenemende foto’s.
De liefhebber van de Italiaanse keuken en pasta mag dit boek niet missen.

Uitgeverij Good Cook B.V. – €29,95 – ISBN 9789461430755

Koop bij bol.com

Het recept uit dit boek voor macaroni gorgonzola dolce en prosciutto staat op Culinette.