Wie denkt dat Eivissa (Catalaans voor Ibiza) een eiland is waar uitsluitend gefeest wordt heeft het mis. Ibiza is een eiland waar veel toeristen hun vakantie doorbrengen. En sinds de jaren zeventig is het een toevluchtsoord voor hippies, kunstenaars, schrijvers, popsterren en gelukzoekers. De horeca op het eiland vaart er wel bij. Met name de kustplaatsen worden veel bezocht door mensen die op zoek zijn naar vertier en een bruisend nachtleven.

Toch kent Ibiza ook een andere kant. Ondanks het feit dat er op het eiland veel expats wonen weten de oorspronkelijke bewoners hun cultuur te behouden en op een knappe manier te vermengen met alle nieuwe invloeden die met de nieuwe inwoners meekomen. De cultuur in Ibiza kenmerkt zich door tolerantie en bewust genieten van een goed leven. Wie een schuilplaats zoekt is welkom en een andere manier van leven dan men gewend is, is nooit een probleem.

Anne Sijmonsbergen kwam tien jaar geleden naar Ibiza. Samen met haar echtgenoot kocht ze een vervallen huis met veel grond om dat in de tien jaar daarna om te toveren tot de biologische groenteboerderij Can Riro waar niet alleen heel veel soorten groenten worden verbouwd,  maar die vooral bekend staat om de 40 soorten tomaten. De groenten en tomaten van deze boerderij vinden hun weg naar de belangrijkste toprestaurants op het eiland.

Daarnaast is Anne Sijmonsbergen verliefd op Ibiza en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Aangezien ze al jaren een geliefd culinair schrijfster en getrainde kok is kan ze op smakelijke wijze vertellen over alle heerlijkheden van Ibiza en al het moois dat er te zien is. Dat zijn dan ook de hoofdstukken waar het Engelstalige boek Eivissa mee begint. Daarna volgt een stuk over de rol van zout in de keuken van Ibiza. Het eiland kent een eeuwenoude zoutcultuur en het ‘sal de Ibiza’ is dan ook beroemd. De zeegrasvelden, zoals de zoutvlakten genoemd worden, zijn door Unesco tot Werelderfgoed benoemd en zijn een belangrijke toeristische trekpleister.

Na de inleiding volgen de hoofdstukken Spring, Summer, Autumn, Winter en een hoofdstuk Basics and Accompaniments. Als laatste staat in het boek een lijst met ingrediënten die je altijd in huis moet hebben en een kort overzicht van belangrijke leveranciers van Spaanse producten in Engeland. Hier en daar geeft het boek extra informatie over bijvoorbeeld een kaasmaker op het eiland of de soorten ham die er zijn. Er staan zeer fraaie foto’s van de gerechten en de omgeving in het boek. En niet te vergeten, want daar gaat het allemaal om, treffen we overheerlijke recepten aan. Anne Sijmonsbergen laat ons kennismaken met een keuken die eenvoudig is maar tegelijk straalt van de zon, de zee en het goede leven. Kwaliteit is belangrijk; niet alleen als het om de ingrediënten gaat maar als manier van leven. Het boek bevat voldoende recepten om de vier seizoenen extra kleur te geven. We zien o.a. een Aubergine gratinada with lemon pepper ricotta, Blood orange carrot mint and spring onion salad, Orange-scented summer fruit shortcake with Chantilly cream, White beans with fennel en polenta in roasted tomato en nog veel en veel meer. Slechts heel af en toe komen we een wat minder bekend ingrediënt tegen maar verder lezen we alleen over heerlijkheden waar je blij van wordt. Een prachtig boek en een Nederlandse vertaling zou zeer welkom zijn.

Uitgever Harper Collins – € 24,99 – ISBN 9780008167158

Koop bij bol.com