De slowcooker wordt het meest gebruikt om stoofschotels en soepen te maken. Maar je kunt veel meer met een slowcooker. Wat dacht je van brood bakken? Zoek maar eens op YouTube ‘brood uit de slowcooker’. In het boekje 500 slowcooker gerechten uit de bekende 500-serie van Veltman Uitgevers treffen we een focaccia. Met een behoorlijk aantal variaties.

En zelf kun je uiteraard ook experimenteren met van alles en nog wat. Voor 1 brood heb je het volgende nodig:

 

 

Voor het deeg
3 dl warm water
2 tl suiker
1 zakje gedroogde gist
200 gram bloem
2 el suiker
1 tl zout
2 el extra vergine olijfolie

150 gram bloem
2 tl gedroogde rozemarijn

Voor de topping
3 kerstomaten
1/2 tl grof zeezout
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl extra vergine olijfolie

Maak eerst een gistpapje. Los de suiker in een kommentje al roerend op in het warme water. Strooi de gist erop en laat het mengsel in 10 minuten schuimig worden. Doe de bloem in een kom met de suiker/gist, het zout en de olie. Klop alles door elkaar. Voeg de tweede hoeveelheid bloem en de rozemarijn toe, en blijf kloppen tot zich een stijf deeg vormt. Voeg als het droog aanvoelt wat meer water toe; voeg als het plakkerig is wat meer bloem toe.

Vet de bodem van de binnenschaal van de slowcooker in en leg het deeg in het midden; duw het lichtjes aan. Maak met je vinger 6 kuiltjes in het deegoppervlak en druk een halve kerstomaat in elk kuiltje. Bestrooi het deeg met het zout en de rozemarijn en sprenkel de olijfolie erover. Leg 5 stukken keukenpapier tussen de bovenrand van de slowcooker en het deksel. (red: dit is om vocht op te nemen en ervoor te zorgen dat er geen condens op het brood druppelt; een dubbele theedoek kan ook) Leg een lucifer tussen het keukenpapier en de rand van de slowcooker, zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de cooker op stand hoog; stel de timer in op 2 uur. Neem het deksel niet van de cooker tijdens de bereiding. Snijd de rand los en laat de focaccia op een rooster afkoelen.

Variaties:
met rode ui en olijven
vervang de kerstomaten in de topping door 1 in partjes gesneden rode ui en 8 ontpitte zwarte olijven

met zongedroogde tomaten en ansjovis
vervang de kerstomaten in de topping door 4 gehalveerde zongedroogde tomaten en een paar ansjovisfilet

met geroosterde paprika en rozemarijn
vervang de kerstomaten in de topping door 1/2 rode paprika, geroosterd en in repen, en 1 extra theelepel rozemarijn

met geroosterde knoflook en tijm
vervang de kerstomaten en rozemarijn in de topping door 1 geroosterd knoflookbolletje, in tenen verdeeld, en 1 theelepel tijm

met tomaten en Parmezaanse kaas
voeg 2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas toe aan de topping met de gehalveerde tomaatjes

Kopfoto: Iñigo De la Maza on Unsplash