Jamie Oliver - 5 Ingrediënten recensie

Het enige kritiekpuntje op de recepten van Jamie Oliver dat je wel eens hoort, is dat je zoveel ingrediënten nodig hebt om zijn gerechten te maken. Ik heb zijn oudere boeken er eens op nageslagen en hoewel ik het persoonlijk – als kookgek – wel mee vind vallen kan ik me voorstellen dat het gezegd wordt. Een lange ingrediëntenlijst is voor veel mensen een te hoge drempel om een gerecht ook echt te gaan maken. Met zijn nieuwste boek, 5 Ingrediënten, komt Oliver deze mensen meer dan tegemoet. Per recept heb je namelijk maximaal 5 (extra) ingrediënten nodig. Er wordt vanuit gegaan dat je dingen als olijfolie, boter en zout & peper en dergelijke in huis hebt, want zonder die ingrediënten is koken gewoonweg niet mogelijk.

Jamie Oliver staat al jaren bovenaan de lijst met bekende en populaire chefs. Ik kijk graag naar zijn televisie shows, blader graag door zijn boeken (dit is alweer de 20ste!) en ik bewonder zijn energieke strijd voor zelf goed en puur koken en gezonde maaltijden op scholen. Bovendien lijkt het me een bijzonder gezellige jongen om een keer een biertje mee te gaan drinken. Met ‘5 Ingrediënten’ voegt Oliver een boek aan zijn oeuvre toe waarmee je echt geen excuus meer hebt om niet zelf de keuken in te duiken. Echt, makkelijker wordt het bereiden van een goede maaltijd niet.

Het boek begint met een té schattige opdracht aan de vijf kleine Olivers: ‘opgedragen aan mijn vijf favoriete ingrediënten’ en een korte inleiding over hoe dit boek tot stand is gekomen. Daarna volgen al snel de recepten. Bij ieder recept staat op de rechter pagina een prachtige foto en links vind je foto’s van de vijf ingrediënten die je voor het recept nodig hebt. De foto’s zijn allemaal genomen met een marmeren ondergrond en dat geeft een mooie, uniforme en rustige uitstraling aan het boek. De gerechten zijn zo gestyled dat je goed kunt zien wat er in zit en hoe je het mooi kunt presenteren.

Het begint met een hoofdstuk over salades. Salades at ik eigenlijk nooit als maaltijd voordat ik van Jamie Oliver had gehoord. In al zijn boeken vind je salades in allerlei variaties en ik ben het dankzij Oliver echt gaan waarderen. Je vindt hier bijvoorbeeld een variatie op de salade Niçoise, een salade met eendenborst en sinaasappel en een wilde rijstsalade met snijbiet en kersen. In het tweede hoofdstuk tref je pasta’s aan in allerlei soorten en maten, zoals een makkelijke carbonara met worst, spaghetti met krab en venkel en een linguine met courgette en citroen. Daarna een hoofdstuk gewijd aan eieren. Hoe goed klinkt bijvoorbeeld een Koreaanse rijstomelet!

Blader je verder dan vind je nog hoofdstukken waarin kip en vis de hoofdrol spelen. Denk bijvoorbeeld aan tikka-kip uit de oven, krokante knoflookkip en een supermakkelijke viscurry. Erg fijn is ook dat er een speciaal hoofdstuk is ingeruimd voor groenten. Hier lees je over geschroeide spruiten, portobello’s met knoflook en waanzinnige bietjes. Ook rundvlees, varkensvlees en lamsvlees hebben een eigen hoofdstuk, met eigen recepten. Denk aan een sissende runderbiefstuk, een goudbruine varkensschnitzel en een geurige lamscurry. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over rijst en noedels gevolgd door heel veel lekkere zoetigheid. Het water loopt me in de mond bij de chocolademousse met kersen en de alaska met perzik en amandel.

5 Ingrediënten is bij uitstek geschikt voor mensen die lekker willen eten maar geen uren in de keuken willen staan. De toon en uitstraling van het boek is typerend voor Jamie Oliver en is het logische vervolg op alles wat hiervoor verscheen. Echt een aanrader om als cadeau weg te geven de komende feestdagen of mee te geven aan je kind als het op kamers gaat.

Bekijk op bol.com

5 Ingrediënten – Jamie Oliver – Kosmos Uitgevers – ISBN: 9789021566665 – € 29,99