Bali. Het eiland van de goden. Alhoewel Indonesië meer dan 17.000 eilanden heeft wordt Bali over het algemeen gezien als een stukje paradijs op aarde. Niet alleen vanwege de prachtige natuur maar ook vanwege het milde klimaat en de authentieke Balinese keuken. Veel gerechten uit de keuken van Bali zijn bekend in Nederland. Zo kennen we nasi goreng, rendang, gado gado of babi kecap allemaal wel. Bali-fan Sara Richter en gepassioneerd kok en foodblogger Nico Stanitzok, die al eerder kookboeken schreef, komen nu met het boek Bali, Het lekkerste uit de Indonesische keuken. Omdat zij geen Nederlanders zijn krijgen we geen ‘verhollandste’ recepten maar de authentieke Balinese keuken voorgeschoteld.

Tussen de recepten door zien we allemaal leuke informatieve pagina’s met informatie en tips voor wie dit mooie eiland gaat bezoeken. Er zijn mooie foto’s van het land en de inwoners en uiteraard ook van de overheerlijke gerechten. Het boek start met tekst en uitleg over een aantal ingrediënten die we eigenlijk allemaal wel kennen. Zeker als je vaker Indonesisch kookt. Toch moet je dit hoofdstuk niet overslaan want wie nog nooit met verse kurkuma heeft gewerkt schrikt zich waarschijnlijk een hoedje want alles wordt geel en blijft dat voor langere tijd. Misschien wel voor altijd. En die waarschuwing en hoe je er dan mee om moet gaan lees je in de inleiding.

Je moet echt eerst naar de toko om wat zaken aan te schaffen. En wellicht wel naar een grote Aziatische supermarkt. Gelukkig is tegenwoordig vrijwel alles ook online verkrijgbaar. En soms kun je een ingrediënt vervangen door een iets bekendere. Zoals Thaise sjalotten. Die zijn anders dan de sjalotten die wij kennen maar wel daardoor te vervangen. In vijf hoofdstukken krijgen we van alles voorgeschoteld. Het lijkt een beetje door elkaar te lopen en alleen het hoofdstuk met desserts bevat uitsluitend zoetigheden. In de andere hoofdstukken treffen we van alles aan. Van gekruid varkensgehakt in bananenblad tot pittige rijstepap met spinazie. We zien een groentesalade met pittige kokos en een heel hoofdstuk met gerechten die ‘scherp, scherper of chili’ zijn zoals erboven staat. In dit hoofdstuk staan ook een behoorlijk aantal satérecepten en uiteraard sambals.

De receptuur is duidelijk en eigenlijk zijn alle recepten vrij eenvoudig te maken. Het is een kwestie van alles eerst goed doorlezen en klaarzetten. Maar dan maak je ook in een handomdraai martabak telur, de lekkere pittige deegflapjes van gevuld filodeeg met een azijnsaus erbij. Dat geldt ook voor de verse loempia’s met tempé en pindasaus. En ondertussen lees je over het reizen tussen de eilanden want Bali is meer dan één eiland en er is zelfs een hoofdstuk over wonen op Bali. Voorlopig houden we het nog maar bij het koken van al deze geweldige gerechten. Een heel kleurrijk boek met hele fijne recepten. Een goed indruk krijg je van het inkijkexemplaar op Bol.com

Bali. Het lekkerste uit de Indonesische keuken | Sara Richter en Nico Stanitzok
Deltas | €29,95
ISBN 9789044762037