Istanbul, een stad op het kruispunt tussen Oost en West met de Bosporus als scheidslijn. Een stad waar Arabische, Joodse en Griekse keukens gebroederlijk naast elkaar bestaan en elkaar hebben beïnvloed. Het oude Constantinopel is een stad met een rijke geschiedenis en dat zie je terug in de huidige, even rijke eetcultuur.

Alleen al vanwege de prachtige omslag zou je Recepten uit Istanbul aanschaffen maar dat doet de inhoud geen recht. Het boek is ingedeeld rond de verschillende soorten eettentjes. In Istanbul is werkelijk voor elk ingrediënt of elk type gerecht wel een restaurant.

Zo begint het boek met ontbijt en dat nuttig je in Kahvalti Salonu. De traditie van mezze is niet voorbehouden aan Turkije maar vind je in alle landen rondom de Middellandse Zee en verder naar het Oosten. Logisch dat het volgende hoofdstuk gewijd is aan Meyhane of mezzebars. Een heerlijk geheel met klein hapjes die er om vragen gedeeld te worden met vrienden. De Ottomanen aten al rijst en soep en het zijn nog altijd populaire traditionele gerechten die men serveert in zogenoemde Lokanta, samen met het zo geliefde vlees. In dit gedeelte vind je dan ook vooral veel kebab en köfte gerechten, maar de meest gegeten soep van Turkije – de linzensoep- ontbreekt gelukkig niet.

We verlaten de restaurants van Istanbul en eten bij de mensen thuis in het hoofdstuk Familierecepten. De keuken thuis is al net zo divers als de stad zelf; niet verwonderlijk omdat Turken uit alle windstreken deel uitmaken van de 15 miljoen inwoners die Istanbul telt. Hier tref je veel groente en vegetarische recepten aan. Bulgurballetjes als alternatief voor köfte bijvoorbeeld of een zomerse witte bonensalade.
Na het familiebezoek gaan we de straat weer op om kennis te maken met het veelzijdige streetfood dat Istanbul rijk is in het gelijknamige hoofdstuk Streetfood. Vooral rondom het Taksimplein, bekend van de demonstraties, wemelt het van de aanbieders. Die Islak-burgers en pide met spinazie maak je nu net zo makkelijk thuis met een beker ayran (ijskoude drinkyoghurt) erbij.

Tot slot een flink aantal recepten met typisch Turkse zoetigheden zoals lokum, bij ons beter bekend als Turks Fruit, halva en baklava maar ook kweeperen uit de oven. De Toegift laat in beeld typische ingrediënten en smaakmakers uit de Turkse keuken zien zodat je ze makkelijk zelf kunt aanschaffen in de Turkse buurtsuper. Twee registers, een per hoofdstuk en een ingedeeld per ingrediënt, completeren het boek.

Istanbul kent fascinerende (eet)plekken áls je ze weet te vinden. Daarom vind je door het boek ook nog eens een viertal wandelingen. Ieder door één van de wijken van Istanbul met insider tips. Ga bijvoorbeeld lunchen bij het Istanbul Culinary Institute in de wijk Pera of bezoek de moestuinen van Yedikule als je het stadsgewoel even wilt ontvluchten. Het formaat houdt je wellicht tegen om het boek mee te nemen. Idee: maak foto’s van de overzichtspagina’s met je mobiel. En ga je niet naar Istanbul of verlang je terug naar Turkije dan heeft Recepten uit Istanbul talloze recepten voor je om thuis te maken. Dan waan je je direct weer in een van de bazaars of bij die leuke mezzebar.

Uitgeverij Good Cook – €24,95 – ISBN9789461431493