De zoete aardappel of bataat is populair. Zoete-aardappelfriet, zoete-aardappelhummus, zoete-aardappelsoep: je kijkt er niet meer van op. Dat zoete aardappel een gezonder alternatief is voor de ‘gewone’ aardappel maakt hem ook geliefd in stamppotten en puree. De naam doet misschien anders vermoeden, maar deze aardappel is geen familie van onze pieper. Hij behoort niet tot de nachtschades maar tot de windefamilie, net als bijvoorbeeld waterspinazie.

Dat de zoete aardappel een veelzijdige allemansvriend is, bewijst multi-kookboekenauteur Guillaume Marinette in het no nonsense getitelde Zoete aardappel. Guillaume maakte eerder boeken over onder meer feestelijke gerechtjes met chocolade of tomaat en taart uit de blender. Het format kennen we langzamerhand wel: stijlvolle fotografie, recepten op instapniveau en geen moeilijk gedoe eromheen. What you see is what you get en dat voor nog geen 15 euro. Een enkele uitzondering daargelaten vragen de recepten niet veel tijd. Dat is trouwens een grote plus van de zoete aardappel: hij is snel klaar. Guillaume kookt ze soms wel 20 of 30 minuten, maar ik zou tussendoor een keertje prikken. Gaar is gaar.

De inhoudsopgave (ook in het inkijkexemplaar) laat je in één oogopslag alle gerechten zien waar je uit kunt kiezen. De eerder genoemde friet, hummus en soep zijn van de partij. Maar Guillaume zou Guillaume niet zijn als hij er niet nét iets anders mee deed. De friet krijgt een camembertdip (zie het omslag), de soep kerrie en kokosmelk. Er zijn recepten met gevulde, geroosterde, gepureerde en gegratineerde zoete aardappel. Ook leuk: Pizza Dolce met een bodem van havermout en – natuurlijk – zoete aardappel. Zoete aardappelcakejes met emmentaler misstaan niet op een buffet, Zoete-aardappelrolletjes met courgette en geitenkaas zien er feestelijk en toch niet al te moeilijk uit. Aan de zoetekauwen is ook gedacht: de Brownie met zoete aardappel én de Vanille-rumtaart staan bovenaan mijn lijstje.

Wie wel eens iets anders wil dan de standaard aardappel en inspiratie zoekt, is bij Guillaume aan het goede adres. Zeer zeker ook geschikt voor beginnende koks want, zoals op het boek staat, 100% makkelijk.

Zoete aardappel: 33 recepten voor lekkers met zoete aardappel – Guillaume Marinette –  Uitgeverij Citrus – ISBN 9789493180017 – €14,95