Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

Ze is 25 lentes jong, Luna Trapani en Veganissima is haar derde kookboek in 3 jaar tijd. Ook is ze eigenaar van restaurant Spritz in Antwerpen. Het ondernemerschap zit haar in het bloed. De bron hiervan is het feit dat ze opgroeide in het restaurant van haar ouders waar ze kennismaakte met alles wat nodig was als het om ondernemen ging. Ze heeft ook een eigen blog en deelt recepten op sociale media.

Veganissima bevat 75 nieuwe vegan recepten en het boek is ingedeeld in 3 regio’s, namelijk Noord-, Midden- en Zuid-Italië. Alles komt aan bod wat de Italiaanse keuken omvat, van antipasti tot primi, secondi en van contori, condimenti tot dolci.

De keuken van Noord-Italië wordt gekenmerkt door eenvoud en verse producten. Maar ook door traditionele technieken die van generatie op generatie doorgegeven worden.
Het is een regio die beïnvloed wordt door naburige landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Slovenië.
Kenmerkende producten zijn de balsamicoazijn, polenta, risotto en natuurlijk de Parmigiano Reggiano. Luna Trapani heeft hier een vegan variant voor gevonden namelijk Gondino. Deze vervanger is te bestellen via internet. Als alternatief kunnen ook edelgistvlokken gebruikt worden.

Diverse landschappen, kustlijnen en vruchtbare valleien trekken in Midden-Italië aan je voorbij als je er doorheen reist. De Etrusken en de Romeinen hebben op deze regio hun stempel gedrukt.
Het meest bekende product is wel de extra vergine olio oliva. In Toscane en Umbrië vind je veel olijfgaarden. Ook de wijnproductie is beroemd in Midden-Italië met Chianti als misschien wel bekendste soort. In Midden-Italië zijn er veel gerechten die plantaardig zijn en peulvruchten zoals linzen en bonen maken nog weleens onderdeel uit van de maaltijd.

De keuken van Zuid-Italië is diepgeworteld in de geschiedenis met invloeden van de Oudgriekse, Romeinse, Arabische, Normandische en Spaanse culturen.
We zien hier veel zongerijpte producten zoals tomaten, aubergines, citrusvruchten en olijven. De cannoli zijn erg bekend en komen van Sicilië: opgerolde koekjes met een heerlijke zoete vulling.

 

Van de vele recepten zijn er mij een paar opgevallen. Bijvoorbeeld de Minestra di cardi.
Het ingrediënt wat hiervoor gebruikt wordt is kardoen. Een distelachtige groente lijkend op artisjok. Het wordt vooral veel gegeten in Toscane en Ligurië. Het gerecht Minestra di cardi is een soep waarvoor je eerst de groenten kookt en pureert en dan pas de pasta toevoegt en kookt tot deze gaar is.

Semifreddo is een typisch Italiaans nagerecht, veelal gemaakt van room. In dit recept heeft Luna Trapani in plaats van room cashewnoten gekozen om tot de basis van de semifreddo te komen. Verder worden er amandelen, amandelpasta en chocolade gebruikt. De foto ziet er heel aantrekkelijk uit.

Nduja is een smeerbare pikante salami afkomstig uit de regio Calabrië. Luna Trapani maakt een vegan versie met tofu als basis. Net als de niet-vegan Nduja kun je ook deze versie op vele manieren gebruiken in gerechten. Je kunt het op toast smeren maar ook op een pizza of toevoegen aan pastasauzen of stoofschotels. Ik vind Nduja erg lekker en ga dit recept eens proberen om te kijken of het de smaak van de traditionele Nduja kan evenaren.

Hou je van de Italiaanse keuken en eet je het liefst vegan dan is dit boek zeker een aanrader.

Veganissima | Luna Trapani
Uitgeverij Terra | € 29,99
ISBN 97890899675