Wildplukken in de stad is een leuk klein handzaam boekje over, de titel zegt het al, wildplukken in de stad. Handig om mee te nemen in een binnenzak of een tas. Het stimuleert je om de omgeving in je op te nemen en het is een erg leuke manier om die omgeving te ontdekken en niet, zoals vaak, over het hoofd te zien. Onwillekeurig ga je dingen zien die je voorheen niet zag. Voordat de supermarkt er was, waren we eigenlijk allemaal wildplukkers en het wonen in de stad heeft ons ontworteld zegt Wross Lawrence in zijn voorwoord.

Wross Lawrence nodigt je uit om in contact te treden met een leuke, wilde wereld vol met kleur, vitamines en mineralen, smaken en geuren en vieze handen. Wross woont en werkt in Londen en hij heeft altijd een grote belangstelling gehad voor alles wat er in de natuur groeit en bloeit. Voorheen was hij diepzeevisser en boomchirurg. Al meer dan tien jaar is hij bezig met het verzamelen van voedsel uit de natuur en dat deed hij onder meer voor sterrenrestaurants, koninklijke klanten, warenhuizen, brouwerijen en bedrijven die maaltijdboxen samenstellen.

In Wildplukken in de stad komen 32 planten aan de orde die je in een stedelijke omgeving en door alle seizoenen heen kunt vinden en bij elk plantje geeft Wross Lawrence een eenvoudig en smakelijk recept. Allereerst lezen we wat tips. Je vindt wellicht niet meteen het plantje dat je zoekt maar onthaasten en weer in contact komen met de natuur is een deel van het plezier.

Lees de omschrijving van de planten goed en bekijk de foto’s aandachtig. Bij twijfel niet eten omdat er net als in het bos giftige dubbelgangers kunnen zijn. Dus zorg ervoor dat je zeker weet dat je de juiste plant voor je hebt. Ook geeft Wross  tips voor het meenemen van handige hulpmiddelen. Uiteraard is alles in handzaam formaat zoals een zakmes, handschoenen, schaar en een tasje en bakje.

Magnoliabomen in volle bloei zijn echte blikvangers, het blad van de bloem is mooi en het gerecht dat je daarbij vindt is noedels met ingelegde magnoliablaadjes. Dat inleggen heeft wel een week nodig maar je wordt dan beloond met een pittige lekkernij.
Een ander leuk recept is een ketchup van meidoornbessen. Weer eens wat anders bij je patat. Het is een zoetzure saus en fris van smaak.

Wat ook leuk en eenvoudig is om te maken uit Wildplukken in de stad is een tosti. Deze keer met bramen, brie en basilicum. Fruitig door de bramen en smeuïg door de gesmolten kaas.
Kortom: een leuk boek om bij je te dragen als je veel in de stad bent en wilt leren wat je kunt vinden om te gebruiken bij de maaltijd.

Wildplukken in de stad | Wross Lawrence
Uitgeverij Noordboek | € 19,95
ISBN | 9789056159399