De snelle Italiaanse keuken

Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

Het derde kookboek van het team van Big Mama is verschenen. We kennen ze van hun eerste boek Big Mamma en daarna verscheen Big Mamma’s Cucina Popolare. De insteek van het derde boek is Big Mamma in 30 minuten met als ondertitel “De snelle Italiaanse keuken”. Ook nu weer zien we een heel groot en dik boek waarin de chef-koks van de Big Mamma restaurants hun favoriete snelle recepten hebben verzameld.
De vrolijke kleurrijke foto’s zijn er, net als in de vorige boeken, ook weer.

Het team belooft recepten waarmee je in slechts 20 of 30 minuten de smaakpapillen van je gasten kunt verpletteren. Ze beginnen echter met negen geheimen van de chef om tijd te winnen. Het zijn echt hele goede tips die ervoor zorgen dat je (hun woorden) een echte forno-ster zult worden. Dan leren we nog wat de vijf goede basisproducten zijn en de vijf allerbeste keukenattributen die je nodig hebt om te koken als een chef. En dan is het tijd om te gaan koken.

Als eerste de aperitivo’s; lekkere hapjes bij de borrel. Die variëren van snel en simpel zoals de olijven met kruiden, chilipeper en knoflook tot de iets bewerkelijker gepaneerde arancini (kleine balletjes) met scamorza (een gerookte kaas) en roodlof. Veel kun je van tevoren klaarzetten of maken. Op het moment zelf ben je dan echt in 10 minuten de keuken weer uit. Zoals bij de kleine kikkererwtenbeignets. Je hoeft ze dan op het laatst alleen nog maar te bakken en klaar ben je. Tussen de recepten door staan pagina’s met extra informatie of leuke tips. De teksten en titels zijn doorspekt met grapjes en woordspelingen.

Na een hele rij van die heerlijke borrelhapjes gaan we door naar de antipasti. Zoals de burratina turner; een sexy gepaneerde burrata die je frituurt. Of je maakt (verse) ansjovisfilets gemarineerd in olijfolie, citroen en limoen. Een heerlijke antipasti die je helemaal vooraf maakt. Er komen gerechten voorbij die je ook zeker zult willen maken als heerlijke lunch; met of zonder gasten. Zoals het platbrood gevuld met mozzarella en rauwe ham.

We gaan vervolgens naar de primi; pasta, risotto en gnocchi. Watertandend lekkere recepten zoals een vegetarische spaghetti carbonara met gebakken courgettes of een risotto met champignons. Er zijn ook recepten met vlees en vis. We zien The Great Lasagna die eruitziet om te smullen. Sommige gerechten zijn heel bekend zoals de Big Caprese. Die recepten moet je meer zien als eet-idee.
Na de primi zien we de contorni; de bijgerechten. Daarna de pizze. Dat zijn focaccia en pizza. En als laatste de dolci; de desserts en andere zoetigheden. Het boek sluit af met een aantal basisrecepten.

Heel leuk is ook het feit dat bij ieder recept de vraag staat ‘Heb je nog tijd over?’ Gevolgd door een grappige of handige tip over wat je dan nog kunt doen met die momenten. De eerste twee Big Mamma kookboeken zijn geweldig maar als ik eerlijk ben dan is Big Mamma in 30 minuten absoluut mijn favoriet. Het plezier waarmee dit boek gemaakt is spat van iedere pagina af. Neem een kijkje in het inkijkexemplaar en oordeel zelf. Een aanrader!

Big Mamma in 30 minuten | Big Mamma team
Good Cook | €32,50
ISBN 9789461432957