De serie kookbijbels is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse boekhandel. Na zoveel variaties is het ook nu weer gelukt om nog een nieuwe bijbel op de markt te brengen. Deze keer was het de beurt aan Ramon Brugman: hij schreef de Borrelbijbel. Een boek met meer dan 250 recepten om lekkere borrelhapjes en -planken te maken.

We kennen het denk ik allemaal wel: er komt visite en we willen wat lekkers op tafel zetten. Hoewel een borrelplank zo veelzijdig kan zijn, blijven we vaak hangen bij onze vertrouwde receptuur van de borrelplank. Kaas, smeersels, wellicht wat vlees, toast en brood erbij en klaar zijn we. Hoewel dat ook erg lekker kan zijn, is het leuk om ook eens iets anders te serveren. De Borrelbijbel van Ramon Brugman biedt uitkomst en geeft ons 250 recepten voor op de borrelplank.

Ramon Brugman ken je wellicht als tv-kok van het televisieprogramma Binnenstebuiten, waar hij sinds 2015 meerdere keren per week de lekkerste recepten klaarmaakt. Hij is niet altijd chef-kok geweest, want zijn carrière begon hij in de bakkerij van zijn opa. Hij volgde de opleiding tot patissier en werkte 11 jaar in dat vak. Later werd hij kok en kwam hij erachter dat het mogelijk is om (bijna) alles zelf te maken. Hij vond het dan ook een leuke uitdaging om voor de Borrelbijbel aan de slag te gaan en recepten te ontwikkelen voor onder andere tafelzuur, chips en nootjes.

De opmaak van het boek is zoals we gewend zijn bij de kookbijbels. Een duidelijk hoofdstuk met how to’s met begeleidende foto’s alvorens er begonnen wordt met de receptuur. Ramon geeft daarnaast adviezen hoe je het beste een borrelplank kan samenstellen en hoe je de plank kan opbouwen. Zo moeten we onder andere rekening houden met wie er komt, wat we gaan drinken en welke dieetwensen er zijn.

Het boek bestaat uit 15 hoofdstukken die je kunt zien in het inkijkexemplaar. We zien een hoofdstuk klassiekers, met oud-Hollandse recepten zoals gevulde eieren en boterhamworst met augurk. Maar er zijn ook andere dingen die meer onze interesse wekken, zoals de hoofdstukken bruchette & tramezzini en originele groentebites. In het hoofdstuk kaas krijgen we door middel van meerdere tabellen uitleg over de herkomst en smaak van allerlei kazen. Wat mij betreft een groot pluspunt, wat zo kan je nog beter kiezen wat jou lekker lijkt.
Ramon benoemde al eerder dat vrijwel alles zelf te maken is, en dat blijkt: recepten voor melbatoastjes, mini-frikandellen en paprikachips zijn te vinden in het boek. We zijn ook nieuwsgierig naar het recept voor heksenkaas.

De Borrelbijbel is een uitgebreid boek om inspiratie op te doen voor jouw borrelplank. De recepten zijn niet allemaal origineel (denk aan: kaas met een zilveruitje), maar dat is ook niet het doel van dit boek. Verwacht klassiekers, soms simpele recepten maar ook hier en daar recepten voor onbekende borrelhapjes van over de hele wereld. Ramon laat met de Borrelbijbel zien dat de hele borrelplank zelf te maken is, inclusief toastjes, brood en sauzen.

Borrelbijbel | Ramon Brugman | Carrera Culinair | ISBN 9789048862627 | €33,99