Onder de mediterrane zonDe eetreizen door de Arabische wereld van Nadia Zerouali en Merijn Tol leveren keer op keer kookboeken op die je niet wilt missen. Meer dan tien jaar geleden gingen ze voor het eerst samen op reis met het doel een kookboek te maken. In die tien jaar is er veel veranderd in de Arabische wereld, maar, zoals ze zelf zeggen in het voorwoord, de keuken, de gastvrijheid en de rijke cultuur gaan nooit verloren. Ook deze keer maakten zij een jaloersmakend mooie reis voor het prachtige boek Onder de mediterrane zon als resultaat.

Na de eerdere bezoeken weten Nadia & Merijn hun weg in deze regio wel te vinden. In het boek Onder de mediterrane zon bezoeken zij de Maghreb (Marokko, Tunesië, Libië en Algerije), Midden-Oosten & Levant (Libanon & Syrië, Palestina & Israël en Turkije) en Zuid-Europa (Sicilië, Andalusië, Sadinië en Catalonië). Aan de ene kant zijn de keukens uit deze landen verwant aan elkaar en aan de andere kant kunnen ze toch ook zo verschillend zijn. Het boek begint met een uitgebreid hoofdstuk over de ingrediënten die je in de keukenkast moet hebben en dan zie je hoe de Arabische keuken al ingeburgerd raakt in onze cultuur. Je zult vast een aantal zaken al in je voorraadkast hebben en de rest komt al bekend voor en je zult geen moeite hebben om de benodigde ingrediënten te vinden.

En dan gaan we op reis. Want dit is weliswaar voornamelijk een kookboek maar we mogen ook mee op reis. We maken kennis met de verschillende landen en een aantal inwoners. Nadia & Merijn stappen overal binnen met de vraag: “wat komt er vandaag op tafel?” Foto’s completeren de korte verhalen en kennismakingen. En uiteraard staan er hele smakelijke foto’s bij de gerechten. Om van te watertanden zo mooi en lekker.
Het is bijna onmogelijk om te kiezen wat je eerst wilt gaan maken. De tomatenchutney met honing, sesamzaad & oranjebloesemwater of het griesmeelbrood. De verse ricotta met gemarineerde venkel en kappertjes of de gegrilde aubergine met kruiden, amandelen en tahindressing. Het granaatappel-rozenijs of de gepofte aubergine met labne, oregano en kappertjes.

Er lijkt geen eind te komen aan de heerlijkheden. Iedere keer als je denkt “dit ga ik maken” dan blader je verder en kom je het volgende smulgerecht tegen en verander je weer van gedachten. Dit is echt weer zo’n boek dat de kast ingaat vol met post-it plakkertjes bij de gerechten die je snel een keer op tafel wilt zetten. Een kookboek van Nadia en Merijn kun je met je ogen dicht aanschaffen. Daarna doe je je ogen open en dan kan het genieten beginnen!

Bekijk op bol.com

Onder de mediterrane zon – Nadia Zerouali en Merijn Tol – Nijgh & van Ditmar – ISBN 9789038805559 – €29,99