Verkozen tot Kookboek van het jaar 2021 van Food and Friends!

Over Bistro Manon zegt de vakjury:
‘Deze vrouw met, jawel, een tweeling én drieling schotelt hen dagelijks smakelijke gerechten voor. Zij had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen. Dat pakt goed uit. Dit boek biedt een ruime keuze aan praktische en gezonde pasta’s, (niet al te pittige) curry’s, gezonde pizza’s, salades, noedels en zelfs twee shakshuka’s. Bijzonder handig zijn de voorraadtips, de vele bijgerechten en brood met dipjes waarmee je de kindermagen al flink voedt. Wat een verademing dat het geen kleuterkookboek is. Als je kinderen aubergine kunt leren eten, dan kan je alles. De passende fotografie is fris, gezellig en geeft een ready to eat-gevoel.‘

De recensie:

Snel na het verschijnen stormde Bistro Manon naar de derde plek in de top tien in de categorie Eten & Drinken van De Bestseller 60 lijst. Dat wil wel wat zeggen. Velen kennen Manon Proper van haar Instagram waar ze van alles rond haar drukke gezin deelt.
Niet alleen zien we vaak foto’s van haar vijf kinderen maar ook van de maaltijden. En daar werden mensen nieuwsgierig naar. Want Manon houdt wel rekening met wat kleine kinderen lusten (geen sambal etc.) maar zet ze wel van alles voor. Ze eten in huize Proper heel gevarieerd en de kinderen zijn dan ook echte lekkerbekken geworden. Toch is dit geen kookboek om kinderen van alles te leren eten. Absoluut niet. Manon heeft met dit kookboek de bedoeling gehad om de lezer te inspireren en zo makkelijk mogelijk een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten.

En dat heeft ze slim aangepakt. Er zijn maar een paar hoofdstukken. De twee belangrijkste zijn Hoofdgerechten en Bijgerechten. Als afsluiting krijgen we nog de Basisrecepten. De bedoeling is dat je die hoofd- en bijgerechten met elkaar combineert. Kies een hoofd- en een bijgerecht. Of kies een paar bijgerechten zonder hoofdgerecht. Door slim te combineren zet je steeds weer een compleet andere maaltijd op tafel. Je mag die combinaties zelf bedenken maar Manon geeft bij ieder gerecht wel suggesties wat er goed bij past.

Na de inleiding, kooktips en een lijst met producten die je gerust in grote hoeveelheden kunt inslaan (want die zijn houdbaar) gaan we koken. We beginnen met soep en Manon maakt altijd direct grote hoeveelheden soep want de vriezer wil ook wat. De soepen lijken vrij gewoon maar als je de ingrediëntenlijsten leest dan zie je dat Manon zorgt dat er ongemerkt heel veel groenten gegeten worden. Bijvoorbeeld een heerlijke bieten-wortelsoep met specerijen en afgemaakt met feta of verse dille. Manon is dol op soep en ik ook dus alleen het lezen was al smullen. Het fijne is dat je een ‘gewoon’ recept krijgt maar tussen haakjes staat de tijd die nodig is in de snelkookpan. Handig!

Ook de pasta’s mogen er zijn. Van pasta met gekarameliseerde uitjes tot pasta met kappertjes en ansjovis. Snel klaar en gecombineerd met een salade superlekker! Manon maakt haar eigen specerijenmixen omdat de kant en klare soms te zout of te scherp zijn voor kleine kinderen. En ook die recepten deelt ze met ons. En je krijgt dan ook een verwijzing naar het recept waarin je die zelfgemaakte mix in kunt gebruiken. Curry’s zijn zeer geliefd in het gezin. Zo maakt ze een Sri Lankaanse curry met een zelfgemaakte specerijenmix. Zo weet je zeker dat het niet te scherp is. Wie toch pittig wil kan dat op het bord toevoegen.

Je ziet aan alle recepten dat er in het gezin van Manon echt gesmuld wordt. Ze zegt in het voorwoord dat ze geen chef-kok is. Dat zal wel maar ze is een verdraaid goede thuis-kok die met kennis van zaken in de keuken staat. De recepten zijn echt geweldig en goed bruikbaar, maar ook de foto’s en de styling maken Bistro Manon tot een topboek. Blader vooral even door het inkijkexemplaar en maak vast de Vietnamese mini omeletjes waarvan hier het recept.

Dat je een druk gezin met vijf nog redelijk kleine kinderen hebt en dat het je dan ook nog lukt om zo’n goed en mooi kookboek te maken is een mooie prestatie. Petje af!!

Bistro Manon | Manon Prober
Good Cook | €25,95
ISBN 9789461432605