Tasti Tosti'sDarren Purchese is een Britse patisserie chef en de eigenaar van een populaire dessert- en taartenstudio in Melbourne. Hij heeft al eerder kookboeken geschreven en in Australië ziet men hem regelmatig op de televisie. Hij gaf onder andere een Masterclass en was een aantal malen, in verschillende rollen, te zien in Masterchef Australia. Niet de minste dus deze Darren. Als je geweldige filmpjes wilt zien tik dan zijn naam eens in bij YouTube.

Darren is een gepassioneerd patisserie chef maar zijn hobby en obsessie is geroosterd brood. Of liever gezegd tosti’s. Hij besloot Tasti Tosti’s te maken met zijn favoriete recepten. Het boek begint met een aantal sauzen, chutneys, zuren en bijgerechten die onderdeel vormen van sommige recepten. Hij legt zelfs uit hoe je een ei bakt. Maar we maken ook zelf pittabroodjes, een kippenleverparfait, vanillekersen en nog veel meer. Kortom, alles wat op of tussen de tosti’s gaat wordt zelfgemaakt.

Darren maakt zijn tosti’s niet alleen van twee boterhammen maar gebruikt ook stokbrood, broodjes, pittabroodjes, platbrood, bagels en alles wat maar op brood lijkt. Hij bakt en grillt en uit alles blijkt wel dat hij dol is op gesmolten kaas. Alhoewel er genoeg tosti’s in het boek staan zonder kaas. Je kunt de tosti’s als lunch eten maar er zijn er ook die als avondmaaltijd niet misstaan. En er zijn zoete tosti’s als dessert.

Wat dacht je van een tosti gorgonzola, pompoen, spek met ahornsiroop en gekaramelliseerde uien. Of een Cubano: gegrilde gemarineerde varkensschouder, emmentaler en dilleaugurken. Overheerlijk lijkt ook de tosti met macaroni en kaas. Watertanden als je de foto ziet van de croque-monsieur met dragon, sla met zoete mosterddressing en mangochutney. Soms denk je: hoe verzin je het. Platbroden met taleggio, mozzarella, prosciutto, olijven en basilicum en uiteraard maken we ook de platbroden zelf. De zoete tosti’s lijken wel gebakjes. Een explosieve frambozentosti of eentje met chocolade-karamelpasta met hazelnoten. Een appel-bramentosti met vanillecustard.

Als laatste nog even iets over de cover. De tosti’s aan de voor- en aan de achterkant hebben ook de structuur van een tosti. En ook de spetters op het boek kun je voelen. Heel grappig en origineel. Tasty Tosti’s is veel meer dan alleen maar een boek met bijzondere tosti’s. Het is echt een lekker smulboek.

Bekijk op bol.com

Tasty Tosti’s – Darren Purchese – Luitingh Sijthoff – ISBN 9789024581191 – €15,–