Eenvoudig en lekker Marokkaans koken

Het was een grote wens van Nadia Paprikas om een kookboek te maken. Ze leerde al vanaf haar zesde koken van haar moeder en kent de Marokkaanse keuken als geen ander. In haar boek Eenvoudig en lekker Marokkaans koken vinden we echt simpele en authentieke gerechten. In negen hoofdstukken gaan we stap voor stap door de Marokkaanse keuken. Het begint met makkelijke basisrecepten waar je soms wat tijd voor moet uittrekken. Want Nadia maakt bijvoorbeeld de couscous op de originele manier en dat is veel meer werk dan alleen maar heet water erop en vijf minuten laten staan. Ze zal het je vast niet kwalijk nemen als je dat gewoon blijft doen. Maar wil je de echte originele couscous maken dan laat ze je in een reeks kleine foto’s en duidelijke beschrijvingen precies zien hoe dat moet.

Veel ingewikkelder dan dat wordt het niet want chermoula maken of gekonfijte citroenen kan iedereen. In het hoofdstuk bakken treft je batbot (brood in de pan) en batbot gevuld met uien. Ook prima te doen en het ziet er heerlijk uit. Rghaif/Msemmen zijn Marokkaanse pannenkoekjes en die zou je direct willen gaan bakken. Wat ik heel erg leuk vind is dat we leren om zelf brickvellen te maken. Dat kun je echt en uiteraard maken we er daarna allemaal lekkere gerechten mee.

Voor Marokkaanse salades kun je mij voor wakker maken. Wortel-sinaasappelsalade of tuinbonensalade met chermoula. Er is ook een hoofdstuk streetfood en de aardappelkoekjes zijn hier nu al favoriet. Uiteraard maken we ook gerechten uit de tajine en als laatste zijn de zoete versnaperingen aan de beurt.
Nadia legt alles stap voor stap uit en vaak zijn de recepten voorzien van een mooie foto of een reeks kleine foto’s die alles nog duidelijker maken.
Echt goed vind ik de gekozen letter. Die is duidelijk en gewoon prima leesbaar.

Al met al is het een kleurrijk kookboek geworden met voor ieder wat wils. Bij sommige Mediterraanse kookboeken denk ik nog weleens ‘te lang, te ingewikkeld, teveel ingrediënten’. Dat is in Eenvoudig en lekker Marokkaans koken van Nadia Paprikas niet aan de orde. Alles is maakbaar en nergens tref je lange lijsten met ingrediënten aan die je apart moet gaan aanschaffen. Je kunt de index met alle recepten zien in het inkijkexemplaar. Een goed bruikbaar kookboek voor een heel vriendelijke prijs.

Marokkaans koken | Nadia Paprikas
Deltas | €19,95
ISBN 9789044760354