Eerst alles klaarzetten

Een recept uit het kookboek Basics to Brilliance van Donna Hay. Lees hier de recensie.

De gedachte achter Basics to Brilliance is dat je een basisrecept onder de knie krijgt en van daaruit gemakkelijk kunt variëren en meerdere gerechten kunt bereiden. Daar gaan we voor….. want dit spreekt KokkerElly aan!

We besloten te starten met de garnalendumplings en daarna als hoofdgerecht de rijst met buikspek en chili-karamelsaus te kokkerellen. Tijdens het voorbereiden liepen we al tegen een minpuntje aan: de waterkastanjes waren nergens te koop. We zochten bij verschillende supermarkten en toko’s maar zonder succes. Geen waterkastanjes. Wij zijn niet voor één gat te vangen dus besloten we garnalendumplings te maken zonder waterkastanjes. De zelfgevouwen pakketjes werden best mooi. Misschien verdienden ze geen schoonheidsprijs, maar eerlijk is eerlijk ze smaakten heerlijk. Ook zonder de waterkastanjes.

Daarna begonnen we aan de rijst met buikspek en chili-karamelsaus (pagina 71). Het buikspek was al voorbereid (zie basisrecept hieronder) en had anderhalf uur in de oven gestaan dus dat zou betekenen dat het vlees nog maar 20 à 30 minuten de oven in moest zodat het zwoerd goudbruin, krokant en mals kon worden. Dit alles duurde toch wel wat langer (in totaal 60 minuten). Nu nog de chili-karamelsaus. Die was toch niet zo gemakkelijk. De eerste keer ging het meteen al mis bij de karamel. Echt nog een oefenpuntje voor ons. Uiteindelijk nog een keer overgedaan met behulp van een suikerthermometer en jawel het lukte!

buikspek1Recept Rijst met buikspek en chili-karamelsaus
voor 4 personen

300 g pandanrijst
560 ml water
zeezout
1 x basisrecept krokant geroosterd buikspek***, warm en in blokjes van 4 cm
6 mini-paksoi (900 g), gehalveerd en gestoomd
blaadjes roodgeaderde zuring voor erbij

chili-karamelsaus
220 g kristalsuiker
60 ml vissaus
60 ml water
1 eetlepel fijngeraspte gemberwortel
2 tenen knoflook, geperst
1 lange rode chilipeper in lange, dunne reepjes
1 eetlepel rijstazijn

Breng de rijst met het water en zout aan de kook in een middelgrote pan met dikke bodem. Doe een goed sluitend deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 12 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat 8 minuten droogstomen. (Of kook de rijst gewoon volgens de aanwijzingen op de verpakking).

Maak intussen de chili-karamelsaus. Zet de suiker in een grote pan met dikke bodem op matig vuur en laat 8-10 minuten smelten tot hij een karamelkleur heeft en alle korrels zijn opgelost; zwenk de pan af en toe maar roer niet. Neem van het vuur, voeg voorzichtig de vissaus en het water toe en roer goed om.

Zet de pan weer op matig vuur, voeg de gember, knoflook en chilipeper toe en breng zachtjes aan de kook. Laat 5-8 minuten sudderen tot je een dikke siroopachtige saus hebt. Neem van het vuur, doe de azijn erbij en roer goed om.

Verdeel de rijst, het vlees, de paksoi en de saus over diepe borden, maak af met de blaadjes zuring en dien op.

*** Basisrecept krokant geroosterd buikspek

1 kg uitgebeend buikspek
1 eetlepel grof zeezout
1 eetlepel olijfolie extra vergine
1 ui, in plakken van 1 cm
1 citroen in plakken van 1 cm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak overdwars inkervingen in het zwoerd met steeds 1 cm tussenruimte.
  3. Droog het zwoerd met keukenpapier. Wrijf zwoerd en inkervingen in met het zout en de olie.
  4. Leg het buikspek met de zwoerdzijde naar beneden in een braadslee en zet anderhalf uur in de oven.
  5. Haal het buikspek uit de oven en verhoog de oventemperatuur tot 220 graden.
  6. Leg nu snel de ui en citroen naast het buikspek in de braadslee. Draai het vlees op de ui en de citroen. Rooster nog 20-30 minuten of tot het zwoerd goudbruin en krokant is en het vlees mals.