Na de uitbundige hausse aan kookboeken die vóór de feestdagen verschijnt, is het in januari maar rustig. Er komen weinig nieuwe titels op de markt en áls er boeken verschijnen, gaan ze vaak over gezond eten en diëten. Heel eerlijk: wij van Kookboekennwz zijn wel van gezond, maar niet zo van eethypes en dieetrages. Maar omdat januari natuurlijk de maand van de goede voornemens is, besteden we toch graag aandacht aan de dieettrends en twee recent verschenen boeken, Het Scandi Sense dieet van Suzy Wengel en Het Keto dieet compleet van Amy Ramos.

De meeste dieetgoeroes praten liever niet over een ‘diëet’ maar over ‘levensstijl’. Een verandering in het voedingspatroon is niet zozeer bedoeld om in de kortst mogelijke tijd veel af te vallen, maar om een blijvende, nieuwe, gezondere manier van eten aan te leren. Dat was (en is) zo bij bijvoorbeeld Sonja Bakker en Grip Op Koolhydraten-auteur Yvonne Lemmers, en ook Wengel en Ramos benadrukken dat hun aanpak leidt tot een andere levensstijl. Wat veel van de huidige diëten eveneens gemeen hebben, is het beperken van koolhydraten. Keto is daar het meest rigoureus in: de recepten bevatten niet meer dan 6 gram aan koolhydraten, dat wil zeggen nagenoeg niets. Bij Scandi Sense gaat het meer om de verhouding tussen de verschillende groepen voedingsstoffen. Overigens leunen veel diëten op dezelfde basis als het menu voor de toekomst dat recentelijk door The Lancet werd afgegeven en nieuws was in veel kranten en tv-programma’s. Groenten spelen daarin de hoofdrol, vleesconsumptie wordt beperkt, net als de inname van suikers en vet. Niet heel verrassend, kun je zeggen, maar voordat we met z’n allen zover zijn…

Welk dieet voor jou werkt, is vaak afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Houd je van strakke schema’s en calorieën tellen? Dat is wat het Keto-dieet je kan bieden, met een maaltijdplan voor twee weken en recepten voor ontbijt, lunch, avondmaaltijd en tussendoortjes. Bij Scandi Sense – dat staat voor het ‘Scandinavisch gezond verstand’ – meet je met je handen en kun je een stuk taart of een etentje buitenshuis compenseren. Opvallend is dat Scandi Sense uitgaat van drie eetmomenten op een dag. Door de voedzame maaltijden zou je geen behoefte hebben aan tussendoortjes. Verder zijn dezelfde  recepten in Scandi Sense apart uitgewerkt voor mannen en vrouwen, omdat de energiebehoefte van mannen hoger is dan die van vrouwen. Voor elk van de drie eetmomenten zijn er negen recepten: dat lijkt misschien niet veel, maar je kunt met die 27 gerechten behoorlijk lang variëren.

Of het je lukt om je eetpatroon te veranderen, zal heus niet liggen aan de recepten: de BLT-salade,  Kip met citroenroom en Amandelboterfudge (uit Keto) of de Wrap met spinazie en kip en Huisgemaakte hamburger (Scandi Sense) zijn vast allemaal heel smakelijk. Lastiger is het om bepaalde voedingsmiddelen uit je leven te schrappen en andere toe te voegen, zoals de benodigde groenten bij je ontbijt in het Scandi Sense-dieet. Peultjes bij je ontbijtpannenkoekjes? Dat is even wennen.

Elk dieet kent succesverhalen, elk dieet is in beginsel geschikt om af te vallen. Of je er ook blijvend een gezondere levensstijl aan overhoudt waarbij je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt én nog kunt genieten van eten, hangt niet alleen af van het dieet in kwestie maar vooral van een dosis gezond verstand. Nuchter, Hollands verstand, welteverstaan.

Bekijk op bol.com

Het Scandi Sense dieet: het makkelijkste dieet ter wereld uit Scandinavië – Suzy Wengel – Luitingh Sijthoff – 9789024583898 – €20,-
Suzy Wengel is op 22 en 23 februari aanwezig op de Huishoudbeurs.

Het Keto dieet compleet – Amy Ramos – Kosmos Uitgevers – 9789021570785 – €15,-

Meer diëten of gezond eten? Zie ook Afvallen met Tom KerridgeEet je slim, Het Pioppi-dieet en Pioppi hét kookboek.