Bakken zonder eieren, boter en melk: voor veel mensen ondenkbaar, maar voor steeds méér mensen wens en/of werkelijkheid. Meer dan tien jaar geleden timmerde Lisette Kreischer al aan de weg met haar vegan cupcakes en inmiddels heeft ook een massabakker als Multivlaai vegan gebak in het assortiment. Kookboeken over vegan bakken verschijnen dan ook met de regelmaat van de klok. Instant klassiekers als Dosia bakt vegan en cult hits als het Funky vegan bakboek wisselen elkaar af. Hoe je thuis zonder zuivel de lekkerste taarten, muffins, cakes en koekjes maakt, kun je nu ook leren uit Verrukkelijk vegan bakken van Anthea Cheng. De Australische Anthea werd onder de naam Rainbow Nourishments groot op social media en legde zich toe op gezonde vegan recepten en dan met name taarten. Ze organiseert allerlei evenementen en werkt als foodconsultant.

Behalve zuivelvrij zijn de recepten in Verrukkelijk vegan bakken in de meeste gevallen ook zonder geraffineerde suiker. Anthea geeft daarnaast tips over allergieën en voedselintoleranties. In vijf hoofdstukken vind je recepten voor bijvoorbeeld ontbijt, snacks, desserts en feestdagen. Anthea doet haar naam eer aan en blinkt uit in regenboogkleurige baksels. Van ijslolly’s en koekjes tot gedroogde peren op een taart: het ziet er kleurrijk en kunstig uit (zie het online inkijkexemplaar).

Wie een beetje thuis is in het vegan bakken, weet wat de uitdaging is. Dezelfde luchtigheid en smeuïgheid creëren als in niet-vegan baksels. Boter, melk en eieren zorgen onder meer voor binding, een soepele structuur en volume. Om diezelfde balans in een vegan taart of cake te bereiken heb je ingrediënten nodig als chiazaad, plantaardige oliën en drinks, of bijvoorbeeld aquafaba. Plantaardige melk kun je inmiddels bij elke super wel krijgen en chiazaad is ook geen onbekende. Voor de kokosnectar of vegan chocolade die Anthea gebruikt, kun je onder andere terecht in de natuurvoedingswinkel.

Bliss balls, mueslirepen, bananenbrood en brownies: met noten en rauwe cacao kom je een heel eind. Ingewikkelder worden de Gebakken kaneeldonuts, de No bake notella taart en de Baklava-custardtaart (zie hier het recept). Aantrekkelijk klinkt ook de Appel-bessen-havermouttaart die je de avond van tevoren voorbereidt en ‘s ochtends voor het douchen in de oven schuift. Anthea belooft je de combinatie van krokant en romig zoals bij een crème brulée…

De basics staan in het laatste hoofdstuk. Hier staan de recepten voor verschillende crèmes, de Doe-het-zelfchocolade (van cacaoboter, -poeder en ahornsiroop), ganache en Dadelkaramel. Allemaal niet moeilijk, maar precies de elementen die je nodig hebt om een fantastische vegan Schwarzwalderkirsch of Klassieke vanilletaart van drie lagen te bouwen. Verrukkelijk vegan bakken van Anthea Cheng maakt er zónder boter, eieren of melk een feest van.


Verrukkelijk vegan bakken – Anthea Chang – Becht – ISBN 9789023016427 – €19,99

Foto eieren: picjumbo.com