Bak!Paul Hollywood kennen we van het programma British Bake off, de Engelse variant van Heel Holland bakt.
Paul Hollywood komt uit een bakkersgezin. Zijn vader runde een bakkerij waar Paul zijn loopbaan begon. Zijn moeder was goed in het maken van koekjes en klein gebak. Paul Hollywood bakt al 30 jaar in diverse hoedanigheden en zoals hij zelf zegt: “bakken heeft alles met delen te maken”. Het maakt hem gelukkig als hij iets gemaakt heeft en het kan delen met anderen.

Voor de bakliefhebbers is Bak! een mooi bakboek met een diversiteit aan recepten, van zoet tot hartig en ook veel broodrecepten. Voor het bakken heb je over het algemeen ingrediënten nodig die niet moeilijk verkrijgbaar zijn en die je misschien ook wel in je keukenkast hebt staan. Bakken is toegankelijk, relatief goedkoop en je hebt over het algemeen eenvoudig keukengerei nodig.

Vaak is bakken ook iets persoonlijks. Je hebt een voorkeur voor iets met vruchten of bijvoorbeeld met chocolade. Of je houdt niet echt van zoet, maar wel van hartig. Soms kun je aan gerechten ook je eigen draai geven of je maakt iets dat in de familie altijd al gemaakt werd. Zo kun je bijvoorbeeld aan een appeltaart een ‘eigen touch’ geven door ingrediënten toe te voegen die je oma of moeder gebruikte.

Bij bakken komt het er vaak op neer dat je de recepten goed moet lezen, als je dit eenmaal onder de knie hebt kun je er soms een andere draai aan geven.
Dat is overigens bij broodbakken wel weer lastig want daar komt het vaak wel neer op heel precies volgen van een recept.  In het hoofdstuk broodbakken geeft Paul Hollywood als eerste aan wat belangrijke stappen zijn tijdens het bereiden van brood. Hoe lang moet je kneden, en wat is belangrijk bij het rijzen? Dat geldt ook bij het doorslaan en vormen. Verder is het belangrijk om het deeg voor een tweede keer te laten rijzen en dan af te bakken. Het bereiden van zuurdesembrood komt ook aan bod. Het is een van de oudste broodbaktechnieken die er zijn. We leren hoe je een starter maakt. Dit duurt een aantal dagen, dus zomaar even een zuurdesembrood bakken is er niet bij.

Naast de traditionele broden komen ook de Engelse muffins, foccacia, lagana (een Grieks brood) en nog meer broden aan bod. Er is een hoofdstuk gewijd aan pasteien, pies en viennoiserie. Pasteien gevuld met kip, vlees, vis of groenten. Of pies gevuld met appel, noten, limoen. Ook het recept voor koffiebroodjes vind je in dit hoofdstuk, zoals bijvoorbeeld met abrikoos of krenten. Er is genoeg lekkers om te maken en je kunt naar hartenlust bakken uit dit mooie bakboek. En in Bak! zijn er ook genoeg recepten te vinden voor zoete taarten, koekjes en dessert.

Al met al heeft Paul Hollywood met Bak! een mooi bakboek gemaakt met goede uitleg en mooie foto’s. Je krijgt gewoon direct zin om te gaan bakken. Het najaar en de winter zijn er vaak ook voor om de keuken in te gaan en je uit te leven op hartige en zoete bakgerechten en je huis te verwarmen met al dat lekkers.

Bak | Paul Hollywood
Uitgeverij Good Cook | € 27,50
ISBN | 978946432827