We beginnen gelijk maar even met een heikel punt. Dan hebben we dat maar gehad. Trek in Indonesië is een uitgave in eigen beheer. Er zijn genoeg mensen die dan hun oordeel al klaar hebben. Zonder dat ze ook maar 1 bladzijde gezien hebben. Als ze dat bij Trek in Indonesië ook doen dan hebben ze het echt mis. Flip Stoltenborgh, directeur en eigenaar van de op Indonesië gespecialiseerde reisonderneming Merapi Tour & Travel, heeft het boek niet helemaal alleen gemaakt. Hij heeft, heel verstandig, de hulp ingeroepen van mensen die weten waar ze over praten als het gaat om het maken van een boek. Hij noemt ze allemaal in zijn dankwoord. Hij had ook het geluk dat zijn broer, Freek Stoltenborgh, fotograaf is. Alles bij elkaar leverde die samenwerking een prima boek op.

Door de lockdown kwam de reisorganisatie van Flip Stoltenborgh stil te liggen. Een uitgelezen periode om zijn droom waar te maken. Behalve reizen staat hij namelijk ook heel graag in de keuken en hij wilde graag een boek maken over beide onderwerpen. Trek in Indonesië is grofweg in drie stukken te verdelen. In het eerste deel lezen we een o.a. een aantal reisverhalen van Flip zelf en gaan we op verschillende manieren door dit enorm grote land heen. We lezen over de plaatsen waar je kunt duiken of wandelen. Wil je heel luxe op vakantie of juist niet. Alles over de cultuur, het klimaat, reizen met een beperking of met kleine kinderen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je wordt door Flip geïnformeerd. Het laatste deel bevat korte hoofdstukken over de belangrijkste eilanden. Wat zijn de bezienswaardigheden en welke steden zijn er? Alles voorzien van veel foto’s. Het is interessant leesvoer.

Het midden van het boek is gereserveerd voor de recepten en voor een aantal informatieve pagina’s over bijvoorbeeld pepertjes, hoeveelheden etc. Heel handig is een schema waarin je in één oogopslag ziet welke gerechten je met elkaar kunt combineren. En de echte liefhebber van de Indonesische keuken weet dat ieder kookboek toch weer zijn eigen smaken en recepten heeft. Zo ook het boek van Flip die soms een recept op internet tegenkomt en dat aanpast aan zijn eigen smaak. Tijdens zijn reizen kreeg hij in restaurants soms iets uitzonderlijk lekkers en wist hij op een slimme manier aan het recept te komen. En ook zien we familierecepten zoals de soto ayam op basis van aantekeningen in het kampschrift van zijn opa en de sayur asem (zurige soep met groenten) van zijn moeder.

Urap Urap

Sayur Asem

De receptuur is duidelijk geschreven en voorzien van watertandend fijne foodfoto’s van Freek. De benodigde ingrediënten zijn in iedere toko te koop. Het zijn vrijwel allemaal heerlijke no-nonsens recepten. We zien bekende gerechten waar Flip zijn eigen draai aan gegeven heeft maar ook recepten die mij verrasten. Zoals bijvoorbeeld Sayur Bayem, gekruide spinazie met mais en Tumis Ketimun Jepung, gewokte courgettes of de Ikan tongkol kas Banda, een heerlijk gerecht met verse tonijn.

 

Klik op de foto’s om ze groter te maken.

Naast vis, vlees, groente, bijgerechten en nagerechten en drankjes is er ook een hoofdstuk met vegetarische recepten en eentje met fijne sambals en bumbu’s.

Toen ik het boek kocht had ik niet kunnen vermoeden dat het zo groot en zwaar zou zijn. En dat is het zeker. Dat is ook heel verklaarbaar als je naast alle overvloedige reisinformatie ook nog veel foto’s in het boek opneemt. Al met al heeft Flip, samen met alle vaardige en deskundige hulp, een goed boek afgeleverd. Wie in de toekomst plannen heeft om een reis door Indonesië te maken of gewoon veel van dit land en zijn keuken houdt zal genieten.

Het boek is bij alle boekhandels te bestellen. Wil je een exemplaar met opdracht koop het dan bij Flip zelf via de website Trek in Indonesië.

Trek in Indonesië | Flip Stoltenborgh
€34,50 | ISBN 9789090342870
Foodfotografie: Freek Stoltenborgh