Plantaardig eten zit in de lift en dat zie je ook terug in het aantal veganistische kookboeken dat verschijnt. De recensies hier op Kookboekennieuws zijn stijgende.

Een van de laatste aanwinsten is Vegan for friends van Alexander Gershberg. Via een macrobiotosch dieet om van zijn huidziekte af te komen verdiepte hij zich in de relatie tussen voeding en welbevinden. We profiteren volop van zijn multiculturele achtergrond; geboren in Rusland, opgegroeid in Israël en interesse in Japan. Al die elementen komen terug in Vegan for friends.

Alexander schrijft in zijn voorwoord: “ik wilde een boek maken vol met recepten waar ik me niet voor hoefde te schamen tegenover mijn vrienden. Integendeel, het moesten gerechten zijn waar ik juist trots op ben en waardoor jouw vrienden gaan denken dat vegan eten geweldig is”. Nou daar is hij volledig in geslaagd. De hardcover staat bomvol kleurige recepten die nergens doen denken aan de jaren 70 macrobiotiek van mijn hippie ooms en tantes.

Bij puur plantaardig eten gaat het om de juiste combi van granen, peulvruchten en plantaardige eiwitbronnen samen met groenten. De recepten zijn niet ingedeeld naar voor- en hoofdgerechten maar je kunt zelf dingen combineren en zo een volwaardige maaltijd samenstellen. Om je het iets gemakkelijker te maken vind je voorin het boek een aantal voorbeeldmenu’s. De keuken van Alexander is wel bewerkelijk in vergelijking met de gemiddelde tijd die we besteden aan de bereiding van een warme maaltijd (slechts 18 minuten! volgens een artikel in Trouw). Je moet toch minimaal een uurtje uittrekken voor een makkelijk dagelijks gerecht.
Na een hoofdstuk met uitleg over ingrediënten en technieken (frituren, snelkookpan) komen we bij het deel met recepten.

In ‘Koken voor mijn grootmoeder’ tref je Joods comfortfood aan met Oekraïens-Roemeens en Russische roots. Latkes met zure tofoeroom, knishes (gevulde aardappelkoekjes) en tzimmes rijst bijvoorbeeld. Dan volgt het kloppend hart van het boek ‘Koken met m’n vrienden’ oftewel partyfood met bouillons, tempura, springrolls en bureka’s (bladerdeegflapjes met spinazie).

Alexander zijn ouders komen uit Rusland en dat is terug te vinden in ‘Koken voor moedertje Rusland’. De klassiekers als piroshki (gevulde taartjes) en huzarensalade zijn aangepast en plantaardig gemaakt. ‘Kliekjesdag’ is een ander verrassend hoofdstuk; fijn om te koken met wat er op dat moment op de plank ligt en in de koelkast te vinden is. Een verwarmende kikkererwtengroentesoep, lekkere zoete aardappelfrietjes met mayo (van sojamelk) of rijst met kruiden en zonnebloempitten. En je krijgt er een handig boodschappenlijstje bij met granen, eiwitten en groenten om altijd in huis te hebben.

De gerechten volgen elkaar maar op met een hoofdstuk vol Midden-Oosterse recepten die recht doen aan de multireligieuze inwoners; christenen, joden en moslims. Falafel, rode linzensoep en hummus om maar wat te noemen. Alexander geeft een paar succesrecepten prijs om ook kinderen  veganistisch te laten eten. Ook zijn salades zijn succesnummers die hij ooit voor de dames van kledingwinkel Exota maakte. Het is echt te veel om op te noemen: radicale gedurfde zaken als een zeewier-wokschotel gaan hand in hand met picknickgerechten zoals rijstkroketten. Het omvangrijke boek eindigt met een paar Hollandse recepten die plantaardig zijn aangepast.

Al met al een fantasievol plantaardig kookboek dat ook geschikt is voor diegenen die (nog) niet vegan eten.

Koop bij bol.com

Vegan for friends – Alexander Gershberg – Karakter Culinair – €24,99 – ISBN 9789045215617