Toen bekend werd dat de vakantiekookboeken van Onno Kleyn opnieuw uitgegeven zouden worden dacht ik, die heb ik al dus die hoef ik niet. Ach ja, we maken allemaal fouten nietwaar? Want dat is echt een denkfout. De nieuwe uitgaven zijn namelijk volledig herzien en de vorige waren al uit de jaren 2005,2006 en 2007 en dat is in de snel veranderende culinaire wereld best lang geleden. Bovendien, ja eerlijk is eerlijk, zien ze er nu veel mooier uit dan toen.
Er zijn drie vakantiekookboeken: Italië, Spanje en Frankrijk. Hoor ik je weer denken dat je er maar eentje hoeft omdat je alleen naar Frankrijk gaat. Weer zo’n denkfout. Want de vakantiekookboeken zijn ook echt heel fijn voor thuis.

Even bij het begin beginnen. Ieder boek begint met een inleiding over het land en wat je nodig hebt om makkelijk te koken. Bijzonderheden over boodschappen doen etc. zijn ook erg leuk om te lezen. Dan volgen de recepten die allemaal makkelijk zijn (we zijn op vakantie, nietwaar?) en voorzien zijn van kleine tekentjes zodat je in één oogopslag kunt zien of je de BBQ tevoorschijn moet halen of het campinggasstel of, als je die hebt, de skottelbraai. En er zijn recepten met een dikke X erboven. Dan komt er helemaal geen kookstel aan te pas. Dat is nog eens simpel. Het zal duidelijk zijn dat je recepten voor bijvoorbeeld de skottelbraai ook in een pan op het campinggasstel kunt maken.

De boeken sluiten af met een woordenlijst (beide kanten op) zodat je in een restaurant of (super)markt snel iets op kunt zoeken. De boekjes passen met gemak in je tas en dat is fijn! En ja, je hebt natuurlijk ook je smartphone maar heus, zo’n boekje is een stuk overzichtelijker. Je ziet in één oogopslag dat Pâtes beslist niet het meervoud is van Pâté. Toch wel erg handig om te weten.

En waarom zou je nou het Vakantiekookboek Frankrijk kopen als je naar Spanje gaat? Of het Vakantiekookboek Italië als je nooit verder komt dan Frankrijk? Sterker nog, misschien ga je wel helemaal niet op vakantie. Ik zou zeggen, juist dan zijn de Vakantiekookboeken onmisbaar want ten eerste steek je er behoorlijk wat van op en ten tweede wil je die lange warme mooie zomer thuis toch ook regelmatig lekker en makkelijk koken? Vooral de BBQ-recepten komen ook thuis van pas. De wok (skottelbraai) kan op het gas en recepten met een dikke X erboven zijn op mooie warme dagen natuurlijk helemaal welkom.

De Vakantiekookboeken van Onno Kleyn zijn zowel voor vakantiegangers als voor thuisblijvers een fijn bezit.

Vakantiekookboek Frankrijk – ISBN 9789038804309 – € 16,50

Vakantiekookboek Italië – ISBN 9789038804316 – € 16,50

Vakantiekookboek Spanje – ISBN 9789038804293 – € 16,50

Onno Kleyn – Uitgeverij Nijgh & van Ditmar

Bekijk op bol.com