Kinderen die moeten sporten, een partner die laat thuis is, werkzaamheden die uitlopen en mijn  planning in de war schoppen…. Hoe vaak sta ik niet tegen de klok in te koken om nog enigszins op tijd iets te eten op tafel te krijgen? Hoe leuk ik het ook vind om uitgebreid te koken en nieuwe recepten uit te proberen: zeker vijf keer per week is het toch vooral belangrijk dat de maaltijd snel klaar is. Gelukkig zijn er behoorlijk wat kookboekenauteurs die zich daarin specialiseren. Voedzaam & snel. Lekker & simpel. Leuke recepten. Namen van succesvolle bloggers die je het koken makkelijker maken. Ook Brenda Hoff, bekend als Brenda Kookt, is van het genre ‘doe maar gewoon en doe het vlug’. Onlangs maakte ze voor de tweede keer de Makkelijke Maaltijden Scheurkalender en nu is er ook haar boek Makkelijk & snel: Iedere maaltijd binnen 30 minuten op tafel.

Brenda schrijft sinds 2012 op brendakookt.nl en maakte in 2016 haar eerste kookboek, Snelle klassiekers met een moderne twist (nu alleen nog tweedehands en als e-book verkrijgbaar). Zelf was ze vroeger een moeilijke eter: ‘Ik genoot van de Hollandse pot, maar durfde verder weinig nieuwe dingen te proeven.’ Dat zou je nu niet meer zeggen en in het boek zie je in elk geval duidelijk mediterrane en oosters invloeden terug. Behoorlijk veilig is het allemaal wel, maar dat is meteen ook de kracht. Bekende ingrediënten, bekende combinaties: er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die in dit boek niets kunnen vinden dat ze lekker lijkt.

Makkelijke recepten: Brenda is er goed in. Haar maaltijdsalades, eenpansgerechten en ovenschotels kan de gemiddelde thuiskok prima bereiden. En je hebt nog weinig afwas ook. Even goed lezen, dat wel: pellen, hakken en snijden staan in de ingrediëntenlijst genoemd, niet in de bereiding. In het hoofdstuk Supersnel vind je recepten die slechts 20 minuten van je kostbare tijd vragen. Noedels met biefstuk; Spaghetti met kipgehaktballetjes, courgette en Parmezaanse kaas; Roerbak met aardappels en salami. Dat werk. In Simpele spektakelstukken staan de gerechten die moeilijker ogen dan ze zijn en dus indruk zullen maken bij een etentje. Cordonbleu gehaktbrood in bladerdeeg kan zo op het kerstmenu. Ook de Sticky kip met honing en sinaasappel ziet er fraai uit en je hebt er niks bijzonders voor nodig. Toetjes worden niet vergeten. Monchoutaart in een glaasje. Karameltiramisu met speculaasjes en dulce de leche. Niks mis mee, zouden ze hier in huis zeggen.

Makkelijk & snel bevat zo’n 60 recepten, maar met de tips van Brenda erbij heb je er veel meer. Bij zo ongeveer elk gerecht geeft ze aan hoe je vlees of vis kunt vervangen of juist toevoegen. Fijn trouwens dat er veel recepten met vis zijn – die komt er nog wel eens bekaaid vanaf. Een druk leven verenigt zich vaak lastig met uitgebreid achter het fornuis staan en we willen toch graag gezond en smakelijk eten. Makkelijk & snel van Brenda Hoff gaat je daarbij helpen.

PLUSSEN
+ WYSIWYG: makkelijk én snel
+ heel veel variatietips
+ frisse vormgeving

…EN MINNEN
– niet voor de Ottolenghi-chefs
– mise en place in de ingrediëntenlijst

Makkelijk & Snel: Iedere maaltijd binnen 30 minuten op tafel | Brenda Hoff
€ 19,95 |Edicola Publishing
ISBN 9789493201149
Achtergrondbeeld uit het boek: fotografie door Juliette Monteiro.