Een bekende en succesvolle auteur die naast zijn niet-culinaire bestsellers ook kookboekenschrijver en culinair columnist is. Een echtgenote die ook kookboeken schrijft. Beiden zijn dol op eten en reizen. Dat laatste deden ze veelvuldig en op al die reizen proefden ze van alles. Samen maakten ze het kook- en leesboek De wereld thuis en alle inspiratie die ze al reizend over de wereld opdeden verwerkten ze daarin. Ronald Giphart schreef de verhalen aan het begin van de hoofdstukken en Mascha Lammes verzorgde de recepten en de daarbij behorende teksten. Verder heeft een hele rij mensen aan dit boek meegewerkt. Allemaal zeer ervaren en dat spat ook wel van iedere bladzijde af.

De combinatie topauteur, verhalen, culinaire zaken, lekker eten, reizen en recepten is er een die een geweldig boek oplevert. Reizen in je luie stoel. Al watertandend lezen over bijzondere culinaire belevenissen. En gerechten die je allemaal wilt maken. Mascha en Ronald hebben De wereld thuis gevuld met recepten die ze zelf graag op tafel zetten en vaak delen met familie en vrienden. Soms zijn dat eenvoudige dagelijkse maaltijden en soms is de maaltijd wat uitgebreider. En alhoewel je hier en daar wat bekende recepten tegenkomt die in meer kookboeken te vinden zijn geven ze er toch een eigen draai aan. Op eigen wijze koken. En zo hoort het ook.

De vijf hoofdstukken worden gepresenteerd als een menu. Hoofdstuk 1 is Ontdekken in toko’s, supermarkten en markten. Hoofdstuk 2 is Ontmoeten aan de keukentafel en onderweg. En zo gaat het door. De recepten uit verschillende landen lopen in die hoofdstukken allemaal door elkaar heen. Zo zie je in het eerste hoofdstuk gerechten uit een aantal verschillende landen maar dat is in alle andere hoofdstukken ook het geval. Dat maakt het boek speels en we reizen dan ook van de ene plek van de wereld naar de andere om altijd weer terug te keren naar de keukentafel thuis.

Het boek begint, na de inleiding, met een smulverhaal over San Sebastian en daarna maken we Pintxos de jamón y all – i -oli. Een zalig hapje van Spaanse gedroogde ham en een aiolicrème. Wat ik ook op heel korte termijn wil maken is de Aubergine uit de oven met ansjovis en kappertjes. En de Hash browns mit Mangosalsa. Ja ‘mit’ is geen typefout want het is een Canadees/Duits hapje dat veel gegeten wordt in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Dan ben je in één hapje al bijna over de halve wereld geweest. De Carna quisada is een runderstoofpotje gebaseerd op een recept van Rick Stein. Heerlijk! En zo gaat het maar door. Hartig, zoet, simpel, ingewikkelder maar allemaal even lekker. De recepten en de echt fijne culinaire verhalen worden afgewisseld met prachtige foto’s.
Chapeau Mascha en Ronald. Het is weer een topboek geworden.

De wereld thuis – Mascha Lammes & Ronald Giphart – ISBN 9789400405806 – €24,99