Link naar Bol.com

De wilde keuken van Welmoed bestaat uit een ijskast vol probeersels, keukenkasten vol met bekende en onbekende ingrediënten en altijd pannen op het vuur. En genoeg eten in huis waardoor je zin krijgt om te koken en te eten.
Zoals Welmoed Bezoen zelf zegt: ‘De recepten in Welmoed’s wilde keuken zullen je heel enthousiast maken als het om koken gaat.’ Welmoed Bezoen is een nog jonge kookboekenauteur en columniste. Ze ontwikkelt recepten en is ook patissier. Eerder dit jaar is de saladebijbel onder haar naam verschenen. Lees hier de recensie.

De hoofdstukken in Welmoed’s wilde keuken hebben willekeurige namen. Te beginnen met het hoofdstuk “Droomstart” waarin je diverse ontbijtgerechten vindt.  Zo is er ook een hoofdstuk “Lazy days”, voor als je geen zin hebt om te koken, of “Classy and a lil’bit fancy”, voor als je wilt scoren tijdens een etentje zonder dat je daarvoor heel veel hoeft te doen. En als één van de laatste het hoofdstuk “Bijdehandjes” waar je veel bijgerechten en smaakmakers kunt vinden.

Je vindt naast speciale gerechten ook veel klassieke gerechten waar Welmoed een eigen draai aan heeft gegeven en eigen smaken aan toegevoegd heeft.
De recepten zijn van alle tijden of geheel vernieuwend. Het is een mooie afwisseling in gerechten. Zo vind je een recept voor klassieke pannenkoeken maar ook een Mexicaans gerecht “Huevos divorciados” met eieren, 2 sauzen en tortilla’s. Dit is een stevig ontbijtgerecht dat Welmoed voor Welmoed’s wilde keuken lichter gemaakt heeft zonder in te leveren op de smaak.

Voor de aankomende zomer staan er ook lekker frisse gerechten in. Mozzarella met Amsterdamse uitjes, chili en munt is een gerecht dat makkelijk te maken is en heerlijk fris maar ook lekker pittig van smaak is. Prima voor een zomeravond.
Ook het recept voor gemarineerde groenten op zijn Grieks is heerlijk. Vooraf te maken, wekenlang houdbaar in de koelkast en dus snel op tafel te zetten als je onverwachts eters krijgt. Of gemarineerde witte boterbonen met basilicum, olijfolie en citroen. Cocktailprikkers erbij en je hebt een heerlijk hapje voor bij de borrel.

Bruisende brouwsels vind je ook in Welmoed’s wilde keuken. Gezouten sumaklimonade. Van sumak maak je eerst limonadesiroop om er vervolgens met bruiswater limonade van te maken. Welmoed heeft dit ooit in Istanbul zelf gedronken en, heel eerlijk, ook mij lijkt dit speciaal en erg lekker om te drinken.

Gerechten te kust en te keur dus in Welmoed’s wilde keuken. Het boek is groot en ligt stevig in de hand. Het is mooi vormgegeven en een boek dat je voorlopig op je keukentafel kunt laten liggen om doorheen te bladeren en ideeën op te doen voor de maaltijd van de dag, of voor een etentje of een feestje. De afwisseling van gerechten ende mooie foto’s die veel gerechten begeleiden maken dit boek de moeite waard om aan te schaffen.

Welmoed’s wilde keuken | Welmoed Bezoen
Carrera Culinair | €35,–
ISBN | 9789048864577