Wagamama is Japans en betekent ‘ondeugend kind’. En ook ‘iemand die eigenwijs en vastberaden is’. Zo iemand wil je wel in de keuken. Lekker eigenwijs en doen wat jij denkt dat het beste is. Dat zijn de betere koks.
Wagamama is een restaurantketen met ongeveer 200 vestigingen in meer dan 23 landen. Er worden moderne Aziatische gerechten geserveerd, geïnspireerd op de Japanse keuken. Ook in Nederland hebben we een aantal vestigingen. Een voorbeeld van de gerechten kun je zien op de website van Wagamama.

Op de cover van Wagamama your way staat ‘snelle recepten voor body + mind’. In het voorwoord wordt uitgelegd wat daarmee wordt bedoeld. Namelijk een frisse moderne Aziatische keuken met verse ingrediënten die resulteert in troostrijke gerechten die goed zijn voor body + mind.
Door gekleurde stippen bij het recept zie je in één oogopslag of een gerecht vegan, vegetarisch of glutenvrij is. Vaak staan er extra tips bij om een gerecht verder aan te passen.
Er zijn zes hoofdstukken. We beginnen met Snel en makkelijk. Daarna volgen Lekkere bowls, Wokken maar, Flexibele favorieten, Zoetigheden en als laatste Sauzen en bijgerechten. Deze hoofdstukken worden voorafgegaan door een lijst met ingrediënten die bij Wagamama dagelijks worden gebruikt. Als je vaker Aziatisch kookt dan zul je vrijwel alles herkennen.

In Wagamama your way vind je echt van alles wat en voor ieder moment van de dag. Er staan vrij eenvoudige (maar oh zo geraffineerde) recepten in en ook een aantal die wat meer tijd en aandacht vergen. Soms is een recept erg simpel omdat gebruik gemaakt wordt van een kant en klaar product zoals rotivellen of gyozavellen. Van deze laatste krijg je ook het recept om ze zelf te maken. Om een indruk te krijgen van wat je kunt verwachten noem ik een aantal gerechten. Kip katsu sando is een ultieme katsu sandwich met een spicy currymayo. Een kleurrijke kurkuma-tofu salade die gemaakt wordt met gemarineerde tofu. Kakushin udon is een spicy vegan noedelgerecht. Yasai itame is een geurige vegan kokos-currysoep. In het hoofdstuk Sauzen en bijgerechten beginnen we met een kare lomen. Een spicy en friszure saus. Ze noemen het een vegan laksa. Het lijkt mij overal lekker in. Maar dat geldt voor alle bijgerechten en ik kan niet wachten om de Koreaanse rode curry te maken.

De foto’s zijn al net zo smakelijk, licht en fris als de gerechten. Er is een register op ingrediënt en dat is maar goed ook want de namen van de recepten zul je niet zo snel onthouden. Al met al staan er toch nog aardig wat recepten in met vlees of vis. De nadruk ligt niet echt op vegan of vegetarisch.
Voor de liefhebbers van de Japanse/Aziatische keuken is Wagamama your way een lekker smulboek. Het inkijkexemplaar geeft alvast wat recepten prijs.

Wagamama your way | Wagamama
Kosmos Uitgevers | €20,–
ISBN 9789021590097