Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

Milou van der Will is schrijfster, freelancejournalist en fotograaf. Naast romans heeft ze ook een paar kookboeken op haar naam staan. Dat zijn allemaal vegan kookboeken omdat haar leefstijl vegan is.

Vegan Toko is haar vierde kookboek. Haar eerste kookboek kwam in 2020 uit. Het is best knap om in drie jaar tijd je vierde kookboek uit te brengen.

In haar voorwoord schrijft Milou dat ze lang aan dit boek heeft gewerkt om te zorgen dat je straks snel met de recepten aan de slag kunt. Ze heeft de recepten zo ontwikkeld dat ze simpel te bereiden zijn en zo kort mogelijke ingrediëntenlijsten hebben. Ze schrijft ook dat het wel van belang is om zo af en toe naar een toko te gaan om de speciale ingrediënten aan te schaffen zodat je niet misgrijpt als je na een drukke dag snel een lekkere maaltijd wil maken. Dit boek is gemaakt voor iedereen, of je nu Indische roots hebt of niet.

Vegan Toko bevat verschillende hoofdstukken. Als eerste tref je een hoofdstuk aan met wat basisgerechten. Bijvoorbeeld hoe je rijst goed kunt koken, longtongrijst klaar moet maken of een gele rijst of nasi goreng. En we zien nog een simpel gerecht met noedels.

Er is een hoofdstuk over tempeh, tofu en seitan. Veel mensen kennen deze producten als eiwitrijke vleesvervangers.
Mijn oog viel op een eenvoudig maar een mooi gerecht: sateh lilit. Van seitan maak je een soort gehakt dat je op smaak brengt met heerlijke kruiden. Dit mengsel vorm je om een serehstengel en maak je klaar op een grill of barbecue. Het ziet er niet alleen mooi uit zo op een serehstengel, maar deze geeft ook nog smaak af.

In het hoofdstuk Green & co spelen groenten de hoofdrol. We zien onder andere goreng spruiten. Spruiten op smaak gebracht met gochujang pasta, sojasaus, gembersiroop en komijnzaad. Dat lijkt me een heerlijk gerecht.
Bij het hoofdstuk Snacks & fusion zag ik Indische kroketten. Milou heeft hier hulp gekregen van collega Francis Kuijk, indoqueen en bakprinses zoals Milou haar noemt. De vulling voor de kroketten is naast alle kruiden en smaakmakers jackfruit. Dit is tegenwoordig goed verkrijgbaar in veel supermarkten.

Dan heb je nog een hoofdstuk met Sides, sambals en sausjes. De recepten zijn veelal bedoeld om gerechten smaak te geven of ze dienen als bijgerechten.

Het laatste hoofdstuk, getiteld Zoet & proost, is een hoofdstuk met zoete gerechten. Het gerecht witte chocolademousse met choco frambozenschotsen is in dit hoofdstuk te vinden. Mijn smaakpapillen gaan gelijk werken bij het zien van de foto en het ziet er zo aantrekkelijk uit dat je het direct zou willen maken. Maar dat geldt voor veel van de gerechten in Vegan Toko

Als starter van een diner of gewoon voor een gezellige avond is er nog “the passion”, een cocktail met limoenblad, passievrucht, tonic en jajem. Dit laatste moest ik opzoeken. Het is een jenever uit Amsterdam met organisch geteelde ingrediënten.

Vegan Toko is een vrolijk, kleurrijk boek met mooie foto’s en heerlijke recepten. Recepten die je door de week goed kunt gebruiken maar ook heel goed gasten voor kunt zetten als je een diner thuis hebt. Ze zullen verrast zijn.

Vegan Toko | Milou van der Will
Uitgeverij Goodcook | € 32,50
ISBN 9789461433015