Peter Lute kennen we als jurylid van het tv-programma Masterchef Junior maar vooral als succesvol chef-kok en restaurateur. Zijn restaurant Lute in Ouderkerk aan de Amstel verbouwde hij om tot De Kruidfabriek. Daaruit kun je al concluderen dat Peter Lute een groot liefhebber en kenner is van kruiden en specerijen. Want zijn boek De kracht van kruiden gaat niet alleen over verse kruiden, die hij overigens verbouwt in eigen kas en tuin achter zijn restaurant, maar ook over specerijen.

Na een uitgebreide inleiding waarin we meer te weten komen over Peter en zijn passie voor kruiden en specerijen lezen we hoe je het meeste uit dit boek haalt. Het boek is opgedeeld in vier delen. In het eerste deel, Kruidenpaspoortjes, leren we het verschil tussen kruiden en specerijen kennen en vervolgens worden een aantal van de belangrijkste uitgebreider behandeld. Dit hoofdstuk is geschreven door herborist en biologische kruidenkweker Frank Radder die alles weet over kruiden en specerijen.
Vervolgens krijgen we in het tweede deel, Werken met kruiden en specerijen, advies hoe je kruiden en specerijen het beste kunt gebruiken. Prima tips die de smaak van een gerecht zeer ten goede zullen komen want zo vanzelfsprekend is het niet om alles uit kruiden en specerijen te halen. Het is niet een kwestie van fijnhakken en in de pan doen. Je kunt veel meer smaak genereren door er met meer aandacht en kennis van zaken mee om te gaan.

De titel van het derde deel, Basisbereidingen, spreekt voor zich. Basistechnieken om kip, rund, lam, varken en vis klaar te maken. In het vierde deel, Koken met kruiden en specerijen, krijgen we de mooiste recepten van Peter voorgeschoteld met uiteraard kruiden en specerijen in de hoofdrol. En oh wat een heerlijkheden komen er dan voorbij! Ragout van rivierkreeftjes, kievitsbonen en bonenkruid, Tartaar van kabeljauw met citroenmelisse en komkommer, Brownie met limoencurd en basilicum. Zestig recepten van grote klasse!

Door het hele boek heen lezen we over de smaakherinneringen van Peter Lute. Smaakherinneringen die je als vanzelf doen denken aan je eigen smaakherinneringen die iedereen ongetwijfeld heeft. Erg leuk om die stukjes te lezen.
Wat heerlijk toch zo’n boek dat zich concentreert op één onderwerp en dat helemaal uitdiept. Het enthousiasme en vooral ook de geweldige recepten van Peter Lute, ook nog eens voorzien van prachtige foto’s van Remko Kraaijeveld, inspireren enorm. Er staat een uitgebreid inkijkexemplaar op Bol.com. Liefhebbers van kruiden en specerijen (en wie is dat niet?) zullen heel blij zijn met dit boek.

De kracht van kruiden – Peter Lute – Carrera Culinair – ISBN 9789048836307 – €29,99

Bekijk op bol.com