Brood is goud van Massimo Bottura & FriendsDe titel van Brood is goud zou je snel op het verkeerde been kunnen zetten. Is het een boek over brood? Zeker niet. De titel verwijst naar de kommen melksoep die Massimo Bottura zich herinnert uit zijn jeugd. Stukjes oud brood gedoopt in warme melk met een scheutje koffie en heel veel suiker. In mijn jeugd was het alleen warme melk met stukjes oud brood en wat suiker. Oud brood werd broodpap en dat was een traktatie.
Tijdens de Expo van Milaan in 2015 zette Massimo Bottura een gaarkeuken op, de Refettoria Ambrosiano, en nodigde meer dan vijftig topschefs uit om te komen koken met ingrediënten die op de Expo of elders in de stad over waren en normaal gesproken in de vuilnisbak terecht zouden komen.

Voedselverspilling is een groot probleem in de wereld. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro’s (ja, u leest het goed) aan bruikbaar voedsel weggegooid; de helft daarvan door de consument thuis. Dat is ongeveer 50 kg per Nederlander per jaar. En dat is veel. Heel veel.
De opbrengst van het boek Brood is goud gaat naar Food For Soul, een non-profit organisatie die probeert om overal ter wereld gemeenschapskeukens op te zetten.

Als 50 topchefs aan de slag gaan om met ingrediënten die overblijven uit andere keukens iets lekkers op tafel te zetten dan spreek je ze aan op hun kennis, kunde en creativiteit. En daar komen dus, zoals blijkt uit dit boek, geweldige recepten uit voort. De simpele broodpudding van vroeger wordt een Amandelbroodpudding met vanilleroomijs. We zien heel bijzondere combinaties zoals Venkel-grapefruitsalade met ansjovissaus en een Ceviche van witvis met citroen-pepercouscous. Echt te veel om op te noemen en alles is even geweldig.

Er staan veel foto’s in het boek en we maken met iedere topchef uitgebreid kennis. Het boek is gedrukt op gerecycled papier en de opzet is eenvoudig maar geraffineerd. De recepten en artikelen zijn in kolommen gezet. Dat leest prettig en dat is fijn want je bent uren zoet met dit boek. Behalve heel veel geweldige recepten en interessante kennismakingen met topchefs heeft dit boek nog iets bijzonders. Onder ieder recept staat het woord Notities en daaronder is de rest van de pagina gevuld met dunne lijntjes. Ruimte dus voor je eigen aantekeningen. Dat zou echt standaard in ieder kookboek zo moeten zijn. Ja, je kunt natuurlijk altijd wel aantekeningen maken maar zo uitnodigend en netjes als in Brood is Goud zag ik het nog niet eerder.

Dit boek is een musthave voor zowel de professionele als de hobbykok. Een aanwinst in de keuken en de kookboekenkast en een boek waar je nog jaren plezier van zult hebben. Er staat een uitgebreid inkijkexemplaar op Bol.com zodat je een goede indruk krijgt van hetgeen je kunt verwachten. Dit boek is het geld dubbel en dwars waard.

Bekijk op bol.com

Brood is Goud – Massimo Bottura & Friends – Uitgeverij Terra – ISBN 9789089897619 – €39,99