Intro
Hale Amus leidt een heel druk leven. Er was een tijd dat ze een afhaal- en cateringbedrijf had dat later een restaurant werd en ze voedde tegelijk ook haar kind op. Tegenwoordig houdt ze zich bezig met receptontwikkeling en culinaire projecten. Ze is geboren in Koeweit en opgegroeid in Turkije en mag zichzelf een Turks-Palestijnse chef-kok en kookboekauteur noemen. In haar nieuwste kookboek Turkish Express laat ze uitgebreid zien dat je prima een lekkere Turkse maaltijd op tafel kunt zetten zonder dat je de halve dag in de keuken staat. Omdat ze daar zelf ook geen tijd voor had ontdekte ze, zoals ze zelf zegt, “Shortcuts. Onbeschaamd veel.”
Humor
We beginnen met het voorwoord waarin Hale Amus vertelt hoe het allemaal zo gekomen is. Daarna volgen de dagelijkse benodigdheden en de wijze waarop ze die aan ons voorschotelt deed mij regelmatig glimlachen. Ze heeft gevoel voor humor en dat zien we door het hele boek in de teksten terug. De lijst met onmisbare ingrediënten zal je aansporen om een Turkse supermarkt te bezoeken alhoewel de reguliere supermarkt tegenwoordig ook de nodige zaken op voorraad heeft.
Puur comfort
Echt heel nuttig en leuk om te lezen zijn de hoofdstukken “Hoe je bijna als een Turkse moeder kunt koken zonder de hele dag in de keuken te staan” en daarna het hoofdstuk “Hoe je dit boek gebruikt”. Doe vooral je voordeel met alle tips en trucs!
Vervolgens gaan we door naar de recepten in de hoofdstukken Basisrecepten, Geen tijd, geen probleem, Snelle feesten geschikt voor sultans, Carb coma en als laatste Puur comfort. Vanaf het eerste basisrecept is het watertanden geblazen. Van boterige tomatensaus en snel ingelegde rode kool tot dagelijkse tomatenpuree-walnotendip. Het zijn maar zeven basisrecepten maar die wil je allemaal maken.
Overleven
In Geen tijd, geen probleem krijgen we een “overlevingsgids voor doordeweekse dagen”. Soms staat er in de inleiding bij een recept dat het een ontbijtgerecht is maar volgens mij kun je alle gerechten die je voorbij ziet komen de hele dag door serveren. De viswraps of de bulgurrijst met linzen (en gebakken uitjes) kun je mij iedere week wel een keer voorzetten. Overigens geldt dat voor veel van de recepten. Het arbeidsintensieve gerecht Börek wordt een fluitje van een cent als je het maakt met kant en klare lasagnevellen. Dat zijn nou typische shortcuts die het leven een stuk aangenamer maken.
Turkish Express is een kookboek dat je voor altijd in een liefhebber van de Turkse keuken zal veranderen. Geweldig fijne recepten die snel te maken zijn zonder afbreuk te doen aan de authentieke smaken. Koop dat boek!
Turkish Express | Hale Amus
Nijgh & Van Ditmar | €27,99
ISBN 9789038816197

