smaak en techniekHet eerste wat opvalt is dat het boek Smaak & Techniek van Naomi Pomeroy met heel veel zorg is gemaakt en samengesteld. Het is een prachtig groot zwaar boek, gedrukt op glanzend papier met paginagrote foto’s. De Amerikaanse Naomi Pomeroy zelf is eigenlijk een beetje een wonderkind in de culinaire wereld. Ze heeft geen enkele culinaire opleiding maar leerde het vak door te kijken naar de grote koks en te lezen en te proberen. Ze had een cateringbedrijf en deed van alles op culinair gebied. Ze ging failliet en krabbelde weer op. In 2007 besloot ze om haar eigen restaurant te openen in Portland, Oregon. Ze bouwde het restaurant uit het niets op en maakte het tot een succes. In 2010 werd ze door het blad Marie Claire verkozen tot 1 van de 18 belangrijkste zakenvrouwen ter wereld. In 2014 won ze een prijs als beste chefkok in het Noord Westen van Amerika. En dat allemaal door zelfstudie.

Wie het boek Smaak & Techniek doorbladert ziet direct dat we hier met een heel kundige en bijzondere chefkok te maken hebben. Naomi Pomeroy is in staat om met weinig eenvoudige ingrediënten een wonder te verrichten op je bord. En dat is wat we leren in dit boek. Toegegeven, je moet wel goede spullen hebben en we krijgen dan ook een lijst met zaken die je nodig hebt in de keuken. Het zijn allemaal ingrediënten en keukenzaken die voor iedereen bereikbaar zijn en die je waarschijnlijk al in huis hebt. De inleiding van het boek mag je zeker niet overslaan want daarin leren we niet alleen wat er nodig is aan voorbereiding maar ook hoe het boek in elkaar steekt.

Alle hoofdstukken opnoemen is een beetje veel dus dat doen we niet. Maar neem van mij aan dat het boek zeer compleet is. Als het je lukt om je ogen los te rukken van de schitterende foto’s dan leer je in het eerste hoofdstuk alles over sauzen. Daarna stappen we over op de voorgerechten zoals Pistou van burrata met molsla, rozijnen en pistachenoten of Met koriander geschroeide tonijn met citrusvruchten en venkelsalade. Ben je al onder de indruk? Dan gaan we over naar de soepen en maken we een Aspergeroomsoep met walnoot-peterseliepistou of een Rokerige tomatensoep met parmezaanstokjes. De daarop volgende salades zijn wonderschoon en dan komen de groenteschotels zoals Geblakerde bloemkool met ansjovis, knoflook en chilivlokken of Wortels met sinaasappel-karwijglazuur.

Een aantal soorten vlees krijgen een eigen hoofdstuk en uiteraard ontbreken ook Vis en zeevruchten niet. Na dit alles durf je bijna niet te kijken naar de Desserts en gebak maar we doen het toch. Karnemelk-zwartepeperroomijs of een Botertaart met abrikozen. Bladerdeegkoeken met amandel en armagnacpruimen of Boekweitcrêpes met gebakken appel en toffeesaus.

Nu denk je wellicht dat dit allemaal te hoog gegrepen is voor de doorsnee hobbykok maar ik zeg je dat dat niet zo is. Alle basistechnieken staan uitgebreid beschreven en ook de recepten blinken uit in duidelijkheid. Bovendien laten de foto’s (had ik het al gehad over die schitterende foto’s) zien hoe het eindresultaat kan zijn. En Naomi zegt het ook zelf in haar boek, het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Een niet zo mooi gerezen soufflé is geen ramp want zeer waarschijnlijk smaak hij wel heerlijk.

Wie boek Smaak & Techniek ziet zal het willen bezitten. Zowel de hobbykok als de professionele kok. Een instant klassieker die nog jaren mensen zal leren en inspireren. Een tijdloos document van hoog niveau en toch voor iedereen bereikbaar.

Bekijk op bol.com

Smaak & Techniek – Naomi Pomeroy – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000355754 – €39,99