the curry guyDan Toombs is blogger en deelt onder de naam ‘The Curry Guy‘ zijn zelf ontwikkelde en klassieke Indiase gerechten. Bij webschrijven is het niet gebleven, want voor mij ligt het boek The Curry Guy, een felrode stevige jongen vol met Indiaas lekkers.

Het boek is een verzameling van allerlei Indiase recepten en kennis die Toombs in de loop der jaren heeft opgedaan in zijn missie om thuis net zo lekker Indiaas te kunnen eten als in een goed Indiaas restaurant.

Het boek opent met een hele stapel basisrecepten. In de overige receptuur wordt verwezen naar deze basisrecepten en dus moet je bij de bereidingtijd rekening houden met het feit dat je ook de basisrecepten nog moet maken. Voor die typische currysmaak moet je eigenlijk in ieder geval de basis currysaus zelf maken. Voor de overige basisrecepten geldt dat je ook kunt kiezen voor kant en klare kruidenmixen en pasta’s die je in de meeste toko’s wel kunt krijgen, hoewel vers en zelfgemaakt qua smaak de voorkeur verdient. Zo vind je in dit hoofdstuk bijvoorbeeld een garam masala specerijenmix, een chaat masala specerijenmix en een tandoori masala specerijenmix. Ook kun je zelf een kashmiripasta, een tandoori masalapasta en een komijn-korianderpoeder maken. Heerlijke stevige smaakmakers die aan je gerechten die typische Indiase smaak geven. En als je ze zelf maakt weet je zeker dat er geen overload aan zout en toevoegingen inzit. De basis currysaus staat omschreven in een grote en een kleine hoeveelheid en je kunt deze dus makkelijk in het weekend maken en invriezen in porties voor doordeweeks gebruik.

We beginnen met voorgerechten als papadums, samosa’s en kofta’s. De receptuur is uitgebreid en goed omschreven. Niet bij ieder recept staat een foto, maar de foto’s die erbij staan zijn mooi en eetlustopwekkend. Dan volgt er een hoofdstuk met klassieke curry’s als kip tikka masala, kip korma, kip ceylon en kip pasanda, die er heel erg lekker uitzien en door de gedetailleerde omschrijving goed te maken zijn, ook voor minder ervaren koks. Erg leuk ook dat de auteur bij ieder recept een persoonlijke verhaaltje heeft geschreven (je bent blogger of je bent het niet tenslotte) met meer informatie over het gerecht of tips voor variaties. Je leert hierdoor echt iets over de Indiase keuken en de zoektocht van de auteur naar die authentieke smaak.

In het boek vind je verder gerechten van de grill en barbecue, heerlijke groente gerechten en een aantal bijzondere specialiteiten van de chef. Als laatste nog allerlei gerechten die je bij een curry kunt serveren, zoals verschillende soorten naan, gebakken rijst en chapati’s.

The Curry Guy is een boek om letterlijk en figuurlijk van te smullen. Iets wat een aantal thuiskoks wellicht kan afschrikken is de behoorlijk lange ingrediëntenlijsten die bij de recepten staan én het feit dat je voor het bereiden van de gerechten eerst nog een aantal basisgerechten moet maken, maar met een beetje planning moet je daar wel uitkomen. Een ander puntje vind ik de vertaling, die hier en daar wel een beetje te wensen overlaat. Verder vind ik het een absolute aanwinst en een boek waarvan er niet al honderd andere zijn.

Bekijk op bol.com

The Curry Guy – Dan Toombs – Uitgeverij Good Cook – ISBN 9789461431813 – € 19,95