Het complete basisbakboek van Laura's Bakery

Inkijkexemplaar op bol.

Voor mij ligt een heel groot en zwaar boek van Laura Kieft, beter bekend als Laura’s Bakery, met de titel Het complete basisbakboek. Laura vertelt in het voorwoord dat het een zéér uitgebreide en totaal vernieuwde versie is van haar eerste bakboek uit 2016. Er is een hele kleine overlap maar het grootste deel van dit boek is nieuw.
Laat ik beginnen met te vertellen dat ik geen ster ben als het om zoete baksels gaat. Ik bak graag en alles wat uit de oven komt wordt door de opeters ook met vreugde begroet maar ik ben en blijf een amateur. En als ik dan een goed recept zoek of fijne tips dan kom ik altijd bij Laura’s Bakery uit. Haar recepten kloppen altijd en ze heeft fijne tips en tools op haar website.

En nu is er dus Het complete basisbakboek waarin we maar liefst 40 basisrecepten aantreffen. En bij die 40 basisrecepten zien we heel veel variaties. Maar alvorens in de richting van de keuken te rennen lezen we eerst alles over de belangrijkste ingrediënten, basisvoorraden, extra baktips en baktermen en nog veel meer. Neem vooral de tijd om die beginpagina’s goed door te lezen. Zeker als je niet zo’n heel ervaren bakker bent. Het eerste hoofdstuk is Vullingen en toppings en met die vullingen en toppings ga je straks eindeloos variëren. We maken sauzen, jams, frostings, specerijenmixen en nog veel meer.

Laura heeft een aardige verzameling bakvormen. Dat zal duidelijk zijn. Het geeft helemaal niet als jij die niet hebt want ze noemt in het boek ook haar webpagina Recepten omrekenen.  Aangezien vrijwel al mijn bakvormen wat kleiner zijn dan die zij gebruikt heb ik die pagina vaak nodig.
Van de bakrecepten zelf werd ik echt enthousiast. Natuurlijk bak ik weleens een cake. Maar de volgende keer bak ik de mini koffiecakejes met glazuur. En ik ga me binnenkort toch echt eens aan de cheesecakes wagen. Maar eerst de mini appeltaartjes. In de recepten zelf kom je ook nog tips en trucs tegen. Zo zag ik bij die mini appeltaartjes de tip om, na het invetten en met bloem bestrooien, reepjes bakpapier in de holtes van de muffinbakvorm te doen zodat je die appeltaartjes er later makkelijk uit kunt tillen. Daar heb ik echt nog nooit aan gedacht.

Ook de foto’s (gemaakt door Simone’s Kitchen) laten slimme dingen zien. Op de allereerste foto in het boek zie je dat Laura cupcakevormpjes staat te vullen met een ijslepel. Ik ga dus nooit meer met twee eetlepels knoeien. Er staan ook poffertjes en pannenkoeken in Het complete basisbakboek. En roomijs en scones. De tartelettes staan hier ook al op de lijst om te gaan maken. Net als de kaneel-kruimel muffins.
Onderaan de pagina’s zie je vaak een kopje “Bewaren” met tips over wel of niet in de koelkast en wel of niet in de vriezer enzovoort.

Op de cover staat ‘150+ recepten voor thuisbakkers’. Met alle variaties die er bij de basisrecepten staan en alle vullingen en toppings uit het eerste deel van het boek denk ik dat die 150+ een bescheiden schatting is. Voorlopig weet ik welk bakboek ik uit de kast pak als ik iets lekkers wil gaan maken. Laura’s Bakery mag trots zijn op Het complete basisbakboek.

Het complete basisbakboek | Laura’s Bakery
Forte Culinair | €37,99
ISBN 9789000398331