Koken voor één persoon is echt anders dan voor vier personen. Je zou denken dat je een recept voor vier personen simpelweg door vier deelt en klaar ben je. Maar zo werkt het lang niet altijd want koken voor één persoon vergt een andere benadering. Je wilt niet heel lang in de keuken staan en je wilt ook niet twee of drie dagen achtereen hetzelfde eten omdat de supermarkt nu eenmaal heel vaak porties voor 2/3 personen verkoopt. Steeds meer mensen koken, doordat ze alleen zijn,  uitsluitend voor zichzelf en dat is een goede zaak. Het is gezonder en lekkerder dan een kant en klaar hap en daarnaast wordt je er gelukkiger van. Niets fijner dan kunnen genieten van een lekkere maaltijd die helemaal op jouw eigen smaak is afgestemd en die je met plezier hebt gekookt.

Janneke Vreugdenhil schreef het boek Solo Food omdat ze erachter kwam dat recepten voor één persoon niet zo makkelijk te vinden zijn. Bovendien kon zij, met haar kookervaring en kennis van zaken, een aantal adviezen en tips toevoegen aan de recepten in dit boek die het leven een stuk simpeler maken. Steeds meer mensen zijn alleen en dat aantal zal alleen nog maar toenemen. Maar ook veel mensen die met z’n tweeën zijn koken weleens alleen voor zichzelf. Je partner zal maar op de grote vaart zitten of regelmatig voor zaken in het buitenland vertoeven.

Na een leuke en openhartige inleiding krijgen we de 7 adviezen voor de solo chef en een lijst met wat er in de voorraadkast aanwezig zou moeten zijn. Bovendien geeft Janneke ook wat tips van het soort “doe toch niet zo moeilijk”. Heerlijk verfrissend. De gerechten zijn, zoals we dat kennen van Janneke Vreugdenhil, van het zeer smakelijke soort. De recepten zijn goed maakbaar en altijd anders dan de gewone gestampte pot. Uiteraard zijn er ook gerechten waarvan je een deel invriest voor een makkelijke avond. Speciaal daarvoor is het hoofdstuk ‘Freeze your favourites’ met bijvoorbeeld een overheerlijke Surinaamse masala-kip of een Procureurstoof met rode wijn en laurier. Lekker snelle gerechten staan in het hoofdstuk ‘Quick fix’. Zo zijn er zeven hoofdstukken met zaligheden als Rozemarijn-honingvijgen met gorgonzola of Aardappelgratin met een shitload kaas.

Zo gaat het maar door en dat alles ook nog eens met smulfoto’s van de gerechten en foto’s van Janneke zelf. Vaak terwijl ze aan het eten is en ik kan u vertellen, Janneke kan zeer smakelijk eten. Je krijgt er trek van. Dit boek is zeker niet uitsluitend voor de solokoker. Want een recept delen door vier is dan weliswaar vaak niet handig maar een gerecht uit dit boek vermenigvuldigen met twee of meer is makkelijk genoeg.

Een mooi en zeer inspirerend boek om heel regelmatig uit te koken.

Uitgeverij Podium B.V. – €19,99 – ISBN 9789057598104

Koop bij bol.com