Wat is nou weer een pescetariër. Het is in geen geval een flexitariër. Iemand die alles van weet over beide begrippen is Jo Pratt. In Engeland is zij een bekende TV-kok en schrijfster van drie kookboeken. Ze heeft met meerdere grote chefs gewerkt maar een hele lange werkrelatie had ze met de kortgeleden overleden Gary Rhodes. Aan vrijwel al zijn kookboeken heeft ze meegewerkt. In 2018 verscheen van haar het boek “De flexitariër”. Een flexitariër is iemand die heel weinig vlees eet en het merendeel van de maaltijden vegetarisch laat. Een pescetariër is iemand die geen vlees eet maar wel af en toe vis. Want je kunt er niet omheen, vis is gezond.

Jo Pratt is een kookboekenschrijfster die alle recepten meerdere malen test en laat testen door vrienden en familie. Ook moeten de kooktechnieken niet te ingewikkeld zijn en de gebruikte ingrediënten makkelijk verkrijgbaar. Je snapt al dat die insteek een goed bruikbaar kookboek oplevert. Maar wat Jo Pratt in “De pescetariër” gedaan heeft is iets dat je vaker zou willen zien in kookboeken. Want de gerechten zijn gemaakt met vis maar bij ieder recept staat een variant die uitlegt hoe je er een vegetarische versie van maakt of hoe je hetzelfde gerecht maakt met een andere vissoort. Zij noemt dat de “flexi-variant”.

Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken. We beginnen met snacks en kleine gerechtjes en gaan vervolgens door naar de bouillons, soepen en curries. Dan volgen de hoofdgerechten die makkelijk doordeweeks te maken zijn maar soms ook uitermate geschikt zijn voor een diner of feestje.
En wat eet je erbij? Dat zie je in het hoofdstuk salades en bijgerechten. Deze bevatten weliswaar geen vis maar passen daar wel heel goed bij.
Voor visliefhebbers bevat het boek een verzameling heerlijke rechten. Mac ‘n cheese met gerookte schelvis. Met een vegetarische variant. Geweldig toch als je vegetariërs aan tafel hebt en je kunt zo simpel twee varianten maken? De fishpie met rivierkreeftjes, mais en aardappel ziet eruit om van te smullen. De vis uit de oven met citroen, harissa en groente staat zo op tafel. Bij de zeebaars uit de oven gaan ook aardappeltjes en groene asperges dus dat is wel een heel makkelijk gerecht. Op een drukke dag zet je snel pittige vispakketjes op tafel. En ook nog eens zonder afwas als je de vis zo uit de pakketjes eet.

Ook de bijgerechten mogen er zijn. De citroen-aardappels met laurier of de zacht gegaarde venkel passen perfect bij vis. Er staat een overheerlijke pittige pindadressing in die je wel twee weken kunt bewaren in de koelkast. Heerlijk over een salade van knapperige groente maar ook als dipsaus of over grote garnalen.

Kortom, met “De pescetariër” ben je voorlopig nog niet klaar en heb je een vegetariër aan tafel dan maak je heel simpel de flexi-variant. En soms is het recept andersom. Zoals bij de geroosterde groentevindaloo met rode uienringen. Die is vegetarisch maar de flexi-variant maakt er een visschotel van. Een heerlijk en vooral goed bruikbaar boek. Kijk vast naar de recepten die je cadeau krijgt in het inkijkexemplaar op Bol.com.

De pescetariër – Jo Pratt – Uitgeverij Citrus – ISBN 9789462263390 – €23,95