Een kinderkookboek is anders dan een kookboek voor volwassenen. Niet alleen zijn de recepten wat minder ingewikkeld, ook het taalgebruik, de foto’s en de receptuur zijn anders. Het moet allemaal afgestemd zijn op wat kinderen begrijpen maar ook wat ze leuk vinden en wat ze aanspreekt. Sandra Cornelissen, de schrijfster van het boek Kook het lekker zelf! heeft dat goed begrepen. Sandra geeft al jaren kookles aan jongeren met een autismespectrumstoornis. De methode die zij ontwikkeld heeft geeft structuur en houvast. Ze schreef al eerder het boek Duidelijk koken en nu is er dus het tweede boek Kook het lekker zelf!

Het boek heeft een groot formaat. Er zijn veel (stap voor stap) foto’s en er wordt gebruikt gemaakt van duidelijke pictogrammen. De recepten zijn voor gerechten die kinderen aanspreken, gezond zijn en helemaal zelf gemaakt worden. Met dit boek leer je koken en dat doe je zonder kant en klaar spullen. De opbouw van de recepten is steeds hetzelfde. Het begint met een foto van kinderen die een recept uitkiezen. Dan volgt de ingrediëntenlijst met een grote foto van alle ingrediënten. Daarna volgen de voorbereiding in stap voor stapfoto’s en pictogrammen en foto’s van de kinderen die aan het koken zijn. Vervolgens zien we de bereiding in stap voor stap foto’s en als laatste de kinderen die zitten te smullen. Het inkijkexemplaar op Bol.com geeft een uitstekend beeld van hoe het boek in elkaar zit.

Zoals al gezegd zijn de gerechten met zorg gekozen en geliefd bij zowel kinderen als volwassenen. We beginnen met een sperziebonenschotel met pindasaus. Daarna volgen recepten voor Macaroni, Vissticks met gebakken aardappelen en komkommersla, Tomatensoep met gehaktballetjes, Enchilada’s met kip en groente, Drumsticks met verse tuinkruiden en veldsla en ga zo maar door.

Dit boek is niet alleen geschikt voor kinderen maar ook voor bijvoorbeeld mensen die licht verstandelijk gehandicapt zijn, mensen die in een begeleid wonen situatie zitten of ouderen die hun weg in de keuken een beetje kwijt zijn geraakt. Ook het samen koken wordt met de stap voor stap instructies gemakkelijk en leuk gemaakt. Ik kan me zelfs voorstellen dat dit boek een prima leidraad is voor mensen die de Nederlandse taal (nog) niet machtig zijn.

Het lijkt wellicht in eerste instantie alleen maar een kinderkookboek maar Kook het lekker zelf! is veel meer dan dat. Het is een boek dat veel aandacht verdient en breed inzetbaar is.

Bekijk op bol.com

Kook het lekker zelf! – Sandra Cornelissen – Uitgeverij S.W.P. – ISBN 9789088507045 – €27,50