Veel mensen kennen het verschijnsel wel. Je voorraadkast, koelkast en vriezer bevatten genoeg lekkere dingen maar toch vraag je je af wat je gaat koken die avond. Je hebt wel wat ideëen in je hoofd maar net dat ene ingrediënt dat nodig is voor die lekkere schotel ontbreekt. Het boek Keukenkastje heeft de oplossing en die is nog simpel ook. Je moet er namelijk voor zorgen dat je voorraadkast een paar goede vaste ingrediënten bevat. Dat zijn zo’n 10 basisingrediënten en 20 gedroogde kruiden, specerijen en smaakmakers. Daarnaast heb je dan 2 verse ingrediënten uit de winkel nodig en dit boek helpt je vervolgens uit de brand met een lekker recept. Dus niet meer vanuit je werk de supermarkt in en daar piekeren wat je eens zult eten maar heel gericht twee vooral uitgekozen ingrediënten kopen.

In het boek Keukenkastje staan niet alleen recepten voor de avondmaaltijd maar met de twee verse ingrediënten die je koopt naast je basisvoorraad maak je bijvoorbeeld ook Scones met parmezaanse kaas of Koekjes met marshmallow, chocolade en frambozen. De hoofdstukken in het boek volgen de basisingrediënten. Zo is het eerste hoofdstuk “Een blik kikkererwten”. Er zijn ook hoofdstukken met de titel “Een pak rijst” of “Een pak melk”. De recepten in het boek zijn verrassend. Je staat er soms verbaasd van hoe simpel het eigenlijk is om te koken met wat je in huis hebt. Van Bloemkool met kaas en pittige kikkererwten of Aubergine-pastataart tot Kip in melk met citroen en knoflook. Of het nu een zoete lekkernij is of een hartige maaltijd, met de juiste basisingrediënten en een paar kleine boodschappen kun je aan de slag.

De schrijfsters van het boek, Eve O’Sullivan en Rosie Reynolds, zijn doorgewinterde culinaire journalisten en receptontwikkelaars en weten dus waar ze over praten. Zij geven in dit boek grondige adviezen. Probeer een recept en als het bevalt maak het dan meerdere keren. Net zolang tot je er helemaal vertrouwd mee bent. Daarna ga je experimenteren en maak je er langzaam maar zeker je eigen gerecht van en word je een kok met zelfvertrouwen.

Het boek is een stevige hardcover met een uitgebreid register, duidelijke foto’s van het eindresultaat en duidelijk beschreven recepten. Een heel mooi boek voor wie efficiënter om wil leren gaan met alles wat er nog in huis is en ook zeker geschikt voor de beginnende kok.

Becht – €24,95 – ISBN 9789023014997

Koop bij bol.com