Merijn Tol is bekend om haar liefde voor de mediterrane keuken. En met name de Libanese keuken. Ze maakte al eerder, ook samen met Nadia Zerouali, mooie kookboeken.
Hoe fijn haar eerdere kookboeken ook zijn, Café Mazahar is haar mooiste boek tot nu toe. Het is niet alleen een kookboek maar ook een kijkboek en zeker ook een leesboek. In vijf hoofdstukken en meer dan tachtig recepten reizen we met Merijn van Beiroet naar Palermo en alles daar tussenin.
Het boek begint met een beschrijving van ingrediënten die onmisbaar zijn als je uit Café Mazahar wil koken. Daarna gaan we ontbijten of brunchen. Gevolgd door recepten voor de middag en de avond en we sluiten af met zoet.

Merijn zit door het hele boek heen op haar praatstoel. Ze kan uitermate smakelijk vertellen over het gerecht dat volgt en ook tussendoor zijn er gezellige en vooral informatieve stukken tekst. Maar het allerleukst is het feit dat er aan het begin van het boek een QR-code staat die verwijst naar een playlist met door Merijn uitgezochte muziek. En bij ieder recept verwijst ze naar een nummer uit die playlist omdat het recept en het stuk muziek zo goed bij elkaar passen.
Je ziet aan alles dat Café Mazahar met enorm veel plezier en door een enthousiast team mensen gemaakt is. De teksten, de recepten, de foto’s stralen allemaal iets uit dat ongrijpbaar is maar wel overkomt op de lezer.

En dan de recepten. Het is een verzameling comfortfood en alles ziet er even lekker en smakelijk uit. Geen ingewikkelde gerechten met lange ingrediëntenlijsten maar allemaal recepten die prima te maken zijn en bomvol smaak zitten. Zoals de Palestijnse musakhan. Een opgerold flatbread gevuld met o.a. kip en veel specerijen en nog wat andere ingrediënten. Je zou er zo in happen. Net zoals in de Pizze fritte; gefrituurde deegballetjes gevuld met mozzarella en za’atar. In het eerste hoofdstuk, de basics, staan een aantal sauzen en een noten-zadencrunch die je keer op keer zult willen maken. De gouden kikkererwtencrème met kurkuma, specerijen en pistachecrunch wordt besprenkeld met een pittige peterselie-pistacheolie.

Verder maken we kennis met Merijns goede vriendin Salma. Zij is een vroedvrouw uit Gaza waar ze regelmatig mee in de keuken staat. Zowel in haar eigen keuken als die van Salma. Merijn gebruikt het woord ‘lekkerbekkenplek’. Voorwaar een woord om te onthouden. Er zijn heel veel lekkerbekkenplekken in de mediterrane wereld.
Overigens maakt Merijn af en toe wel gebruik van ingrediënten die niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn. Online kun je natuurlijk alles vinden maar wat de versproducten betreft ligt dat wat anders. Zij woont in Amsterdam en daar zal het geen moeite kosten om alles te vinden wat je nodig hebt. Met een beetje fantasie zul je altijd wel een alternatief kunnen bedenken en heel veel recepten kun je zonder problemen maken.

Café Mazahar is een prachtig kook- kijk- en leesboek dat de liefhebbers van de mediterrane keuken absoluut moeten aanschaffen. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com.

Café Mazahar | Merijn Tol
Nijgh & Van Ditmar | €34,99
ISBN 9789038811208