Intro
Wie wel eens een blik heeft geworpen op de menukaart van het Hilversumse restaurant Nori & Rice heeft vast met spanning uitgekeken naar het kookboek met dezelfde naam. Thomas Welle en Annebel Ploeg, de eigenaren en drijvende krachten achter het restaurant, zijn ook de auteurs van dit boek. Op de cover beloven ze “De verfijnde Aziatische keuken in een moderne jas” en die belofte maken ze volledig waar.
Twee personen
Zoals vaak gebruikelijk is in een kookboek begint het met een voorwoord, gevolgd door een overzicht van onmisbare keukentools en een lijst met favoriete ingrediënten. Daarna verrast het boek met een hoofdstuk over tafeldecoratie en servies. Leuk om te lezen en vol handige tips. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan dranken die goed passen bij de gerechten, én vier inspirerende menu’s, want het idee is natuurlijk om meerdere hapjes tegelijk te serveren. Het advies luidt om ongeveer vijf à zes gerechtjes te bereiden voor twee personen. Alle recepten zijn voor twee personen maar vrij simpel te vermenigvuldigen.
Oh’s en ah’s
Vervolgens krijgen we maar liefst elf hoofdstukken vol overheerlijke recepten. Welke hoofdstukken dat zijn kun je in het inkijkexemplaar (link) zien. In het eerste hoofdstuk zien we uitsluitend vegetarische gerechtjes. Dat is een logisch gevolg van de gebruikte ingrediënten. Bij iedere pagina die je omslaat denk je zeer waarschijnlijk “dit ga ik maken”. De recepten zijn stuk voor stuk goed uitvoerbaar en gegarandeerd goed voor bewonderende oh’s en ah’s aan tafel.
Feest
Veel van de gerechten zijn niet alleen een lust voor het oog, maar verrassen ook met hun bijzondere smaken. Je zou kunnen starten met sesamcrackers met een luchtige bonito- of wasabiboter. Dan door naar de avocado- of zalmtartaar. De honey chicken pancakes zijn kleine hapjes waar je er wel een paar van op kunt. Natuurlijk maken we ook sushi’s zoals de spiced tuna of misschien liever de sushi sandwich. Je kunt vrij veel van de recepten omtoveren tot een wat grotere portie zoals de creamy masago (= viseitjes) pasta. Daar maak je een luxe maaltijd van door er gebakken coquilles aan toe te voegen. Wat een feest allemaal!
Ruimte maken
De gyoza bake is een snelle ovenschotel waarmee je in een handomdraai een complete maaltijd op tafel zet. Ook het hoofdstuk drankjes bevat de nodige spectaculaire recepten en helemaal blij word je van de basisbereidingen. Daar tref je zaken aan als ingelegde gele bloemkool, ingelegd mosterdkaviaar en meer. Tot slot volgen de chef’s sauces en spices. Tijd om wat extra ruimte te maken in de koelkast voor bijvoorbeeld een sinaasappel-chilidressing of een sambal-limoensojasaus.
Alles is even smakelijk en, zoals ik al zei, goed te bereiden. Zelfs beginnende thuiskoks zullen zichzelf en hun gasten een feestmaal voorschotelen. Het restaurant Nori & Rice werd uitgeroepen tot Hilversumse onderneming van het jaar 2024.
Ik stel voor dat we het boek Nori & Rice uitroepen tot een van de betere kookboeken van 2025.
Nori & Rice | Thomas Welle & Annebel Ploeg
Good Cook | €32,50
ISBN 9789461433459

