Intro
Vegan of plantaardig eten is wereldwijd minder hip dan je wellicht denkt. Traditioneel zijn veel gerechten van nature zonder vlees, vis of zuivelproducten. Julius Fiedler verzamelde ruim 90 bijzondere recepten uit verschillende culturen in Naturally Vegan.
Over Julius Fiedler
Met aanbevelingen van Jamie Oliver en Tim Spector zijn de verwachtingen gewekt. Julius Fiedler, een Duitser die in Engeland woont, gaf tijdens corona online lessen over bakken met zuurdesem, belandde als foodstylist in team Jamie en besloot zich vervolgens te focussen op veganistische gerechten via TikTok (@bakinghermann) en YouTube (@BakingHermann).
Naturally Vegan is zijn eerste kookboek. Hij hoopt dat de authentieke veganistische recepten ons zullen leiden naar een duurzamer plantaardig dieet. Wat de recepten in ieder geval gemeen hebben is dat ze al generaties lang worden gemaakt en gegeten. Dat was soms vanuit religieuze overwegingen zoals hindoeïsme, boeddhisme en in vroeger tijden katholicisme. Soms ook economische overwegingen zoals de cucina povera in Italië of pure beschikbaarheid van ingrediënten.
Het boek
Laat de term veganistisch los en geniet gewoon van smaakvolle traditionele gerechten van over de hele wereld. In de inleiding is twee pagina’s vrijgemaakt voor de bereiding van peulvruchten. Geen wonder want peulvruchten in combinatie met bijvoorbeeld granen zorgen voor onmisbare eiwitten in onze voeding.
Naturally Vegan kent zeven hoofdstukken met recepten. Sommige delen hebben een ingrediëntengroep als focus: peulvruchten, granen, groenten, terwijl andere delen meer gericht zijn op de gang: voorgerechten, complete maaltijden, zoetigheden en dips. Julius leidt ieder hoofdstuk in met enthousiasme en eerbied voor de geschiedenis van de gerechten en hun ingrediënten.
Wereldwijd
Gerechten uit onder meer India, Turkije, de Levant, China, Italië en Spanje zorgen voor een enorme variatie. Reken wel op een gang naar de toko of Midden-Oosterse winkel. En maak voor sommige gerechten voldoende tijd, ze zijn het waard! Zo maar een greep uit het boek: Gözleme – flinterdun platbrood gevuld met spinazie en aardappel uit Turkije, Gudeg jogja – jackfruitstoof uit Indonesië, Panzanella – Toscaanse broodsalade, Fakes – Griekse linzensoep, Shatat dakwa – pinda chilidip uit Sudan of Besan chilla – kikkererwten pannenkoekjes uit India.
Naturally Vegan is een ode aan minder bekende gerechten uit verschillende culturen: ‘Kijk zo kan plantaardige voeding ook zijn. Het bestaat al heel lang.’
Naturally Vegan – auteur: Julius Fiedler – fotografie: Yuki Sugiura – uitgever Good Cook – ISBN 9789461433480 – € 29,95

